Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Pochoutka našich babiček. Jak na domácí škvarkové pagáče?

Škvarkové placky pochází pravděpodně z Maďarska, stejně tak jsou ale doma na Slovensku, kde se jim říká pagáče. Jak si je připravit doma?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Škodák

2. 4. 2018 8:29

Máme hodně přátel a známých v Maďarsku a byli velmi překvapeni, že se u nás na Moravě peče něco podobného, ale v odlehčené formě. Nedáváme tam smetanu, ale jenom mléko. Kynuté těsto rozválíme, potřeme vrstvou mletých škvarků, které se musí také osolit. Uděláme jakési kynuté překládané těsto z kterého vykrajujeme různé tvary ve formě hřebínků. Potřeme je žloutkem, posypeme kmínem, necháme vykynout a potom krásně těsto listuje. Při pečení to voní jako kdybychom pekli vepřovou pečeni a těmto kouskům říkáme kokrhéle. Peče se ještě sladká varianta s posýpátkem (drobenkou) a nebo se ještě místo škvarků používají ořechy, nebo mák. Naše příbuzná ze Šoproně peče už jenom tu naši moravskou variantu.

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

2. 4. 2018 8:14

Ale fuj ! Nutit tak obyčejné, skromné jídlo dnešní generaci.

0 0
možnosti