Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pochoutka našich babiček. Jak na domácí škvarkové pagáče?

Jídlo

  6:19
Škvarkové placky pochází pravděpodně z Maďarska, stejně tak jsou ale doma na Slovensku, kde se jim říká pagáče. Jak si je připravit doma?

Škvarkové pagáče foto: čongrády

Škvarkové pagáče

  • 1 kg hladké celozrnné mouky
  • 200 ml smetany ke šléhání
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce na potírání
  • 2 kostky čestvých kvasnic
  • 500 g hrubě mletých škvarků
  • 1 lžíce škvařeného sádla, když jsou škvarky mastné nemusí být
  • 500 ml pnotučného mléka 1 lžíce cukru do kvásku
  • 3,5 lžiček soli
  • drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání

Postup: Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobíme kvasnice, přídáme 1 PL cukru a necháme vzejít kvásek. Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujeme hladké těsto. Přidáme kvásek a doděláme těsto.

Připravené těsto rozvalkáme, potřeme jej druhou polovinou mletých škvarků, přeložíme na polovinu, zase rozvalkáme a přeložíme na polovinu. Takhle připravené těsto necháme vykynout. Vykynuté těsto na desce rozválíme na cca. 1,5-2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžeme udělat mřížkovou strukturu. Z takhle připraveného těsta vykrajujeme malé pagáče, které uložíme na plech a necháme ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřeme vejcem a posypeme kmínem nebo sezamovými semínky. Pagáče pečeme na 180 C cca. 40 minut, dokud pagáče krásně nezelátnou.  

Autor: