14. října 2016 6:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pochutnával si na něm i Bill Clinton. Zkuste si připravit jelení steak s dýňovým pyré

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou | foto: Restaurant Hradčany

Pochutnával si na něm i bývalý prezident Spojených států Bill Clinton, když byl na návštěvě v Praze. Jelení steak s dýňovým pyré z kuchyně šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany si zamilujete. Jak na něj? Nechte se inspirovat.

Jelení steak na dýňovém pyré s vinnou omáčkou

  • 800 g jelení svíčkové
  • větvička smrkového jehličí
  • špetka čerstvého mletého pepře
  • 1dcl olivového oleje extra virgin
  • sůl

Postup: Jelení svíčkovou dobře očistíme, lehce okořeníme, přidáme smrkovou větvičku a potřeme olejem. Necháme cca dvě hodiny v lednici marinovat. Pak vložíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme z obou stran. Vložíme do trouby na 150 stupňů cca 6 minut, podle velikosti steaku. Po dopečení necháme maso chvilku odstát. Mělo by být růžové a šťavnaté.

Dýňové pyré

  • 0,5 kg dýně Hokkaido
  • máslo
  • špetka mořské soli
  • špetka čerstvě mletého pepře

Postup: Dýni uvaříme do měkka, scedíme, lehce osolíme, opepříme a přidáme studené máslo. Vše dobře rozmixujeme a následně propasírujeme přes jemné síto.

Vvinná omáčka

  • 30 g másla
  • 1 najemno nasekaná střední cibule
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 250 ml hovězího vývaru
  • pepř

Při servírování doplníme čerstvými bylinkami a lehce pokapeme olivovým olejem extra virgin.

Postup: Na pánvi, ve střední teplotě rozpustíme máslo. Vsypeme najemno nasekanou střední cibuli a smažíme 4 minuty doměkka. Přidáme prolisovaný́ stroužek česneku a minutu mícháme, aby se rozvoněl. Následně přilejeme 125 ml dobrého suchého červeného vína. Přivedeme k varu. Necháme 3–5 minut probublávat na nízkém až středním plamenu, pak vlijeme 250 ml hovězího vývaru, přivedeme k varu a necháme 10 –12 minut bublat, aby omáčka zhoustla. Ke konci opepříme, a pokud bude potřeba, dosolíme.

Lidovky.cz