Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Poctivý vývar zahřeje. Připravte si polévku z hovězí oháňky

Jídlo

  5:19
Máte chuť na něco výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na polévku z hovězí oháňky se smaženými knedlíčky s masem z oháňky a hnědým máslem.

Polévka z hovězí oháňky se smaženými knedlíčky s masem z oháňky a hnědým máslem foto: HERGETOVA CIHELNA

Polévka z hovězí oháňky se smaženými knedlíčky s masem z oháňky a hnědým máslem

Polévka

  • 1,5 kg  hovězí oháňky nasekané na menší kusy
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • ¼ celeru
  • 1 ks petržele
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2  kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • sůl
  • koňak

Maso pečeme na plechu v předehřáté troubě na 180C cca 30min do zlatova. Po upečení necháme vychladnout a bez výpeku přendáme do hrnce. Zvlášt na pánvi si na oleji orestujeme zeleninu překrájenou na větší kusy. Osušíme a spolu s kořením přidáme k oháňce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Vaříme pozvolna táhlým varem minimálně 6 hodin a postupně sbíráme pěnu. Z vývaru vyndáme maso a zeleninu a přecedíme přes jemné síto nebo plátno, maso obereme a překrájíme na menší kousky. Vývar podle potřeby zredukujeme, dochutíme solí a kapkou koňaku. 

Knedlíčky

  • gyoza těsto
  • hnědé máslo
  • překrájené maso z oháněk
  • šalotka
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

Šalotku a pažitku nasekáme najemno a promícháme s ostatními ingrediencemi. Vychladíme a plníme do rýžového těsta. Opečeme na pánvi z obou stran nebo vysmažíme v oleji.

Vložka

  • kedlubna
  • mrkev
  • jarní cibulka

Kedlubnu a mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na tenké proužky, cibulku pokrájíme na dlouhá jemná kolečka. Na talíř vložíme knedlíčky, posypeme zeleninou a podlijeme vývarem.

Autor: