Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Podívejte se, jak správně načepovat pivo

Jídlo

  6:22
PRAHA - Hladinka, mlíko, šnyt a čochtan. Jak se správně čepuje pivo? A na kolik způsobů? Podívejte se na video, ve kterém nejlepší výčepní piva Pilsner Urquell předvádí své umění u výčepu na Malé Straně v Praze.

Hladinka, šnyt, mlíko nebo čochtan. Víte, co tyto termíny znamenají? Výčepní Pavel Pressburg vám je vysvětlí v našem videu. A také vám prozradí, podle čeho poznáte, že jste si dali pivo na správné adrese. “Vyrůstal jsem v hospodské rodině, takže už od malička jsem se pohyboval mezi sudy. Učil jsem se čepovat po boku tatínka,” vypráví. V sedmi letech narazil jehlou první soudek a dnes ví o pivu první poslední. O své zkušenosti a tipy se navíc neváhá podělit.

Mimo jiné i proto, že se před dvěma lety stal národním vítězem soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Jejím cílem je hledat ty nejlepší zástupce výčepní komunity, zvyšovat znalosti i prestiž výčepních. A protože jde o projekt plzeňského pivovaru, jehož originální ležák před 175 lety inspiroval vznik celé nové světové kategorie piva „pils“, Pavel Pressburg dnes jezdí učit českou výčepní školu třeba i do pivnice Zattl ve Vídni, kde už také nabízejí plzeňské pivo pěkně po česku čepované a ne z lahví.

Autor: