Již popatnácté si mohou milovníci dobrého jídla a pití srovnat své kulinářské zážitky s dojmy jiných. Ročenka, shrnující údaje poskytnuté stovkami dobrovolných hodnotitelů restaurací, vyšla poprvé v roce 1997, tehdy ještě pod názvem Gurmán.
Grand Restaurant 2011 - pořadí 1 - 50
S výsledky patnáctého ročníku, které LN exkluzivně přinesly před oficiálním zveřejněním, se zájemci mohou podrobněji seznámit 1. prosince, kdy bude ročenka Maurerův výběr Grand Restaurant 2011 uvedena do prodeje.
Čtěte také |
Hodnotitelé známkují každou restauraci jako ve škole od 1 do 5 a známky, které se pak průměrují, udělují za jídlo, obsluhu a interiér a uvádějí také průměrnou útratu za osobu (hodnotit můžete i vy na www.grandrestaurant.cz).
Grand Restaurant 2011 - pořadí 51 - 100
Nejsledovanější kategorií je pak žebříček Nej ve všem, který přináší oproti loňsku řadu překvapení. Nic se nezměnilo pouze na prvním místě. Stejně jako v ročence 2010 zvítězila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Zvítězila i v kategoriích Nej v jídle a Nej v obsluze.
Součástí ročenky je i samostatné hodnocení expertů. Jde o špičkové šéfkuchaře, food kritiky a odborníky v gastronomii. Letos se, stejně jako vloni, shodli s amatéry na prvním místě pro La Degustation Boheme Bourgeoise.
Historicky nejúspěšnější restaurací z hlediska umístění v první desítce je devátá restaurace V Zátiší, která letos zabodovala už podvanácté. Na historicky druhém místě se s deseti místy v TOP 10 drží Radisson Blu Alcron, který je letos sedmý. Osmý zářez za první desítku si připsala michelinská restaurace Allegro, která ale v prvních ročnících nemohla bodovat, protože hotel Four Seasons byl otevřen až v tomto tisíciletí.