Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

PODÍVEJTE SE: Žebříček 100 nejlepších restaurací v Česku

Jídlo

  5:00
PRAHA - Speciálně pro magazín Esprit LN vyhlašovatelé prestižní ročenky Maurerův výběr Grand restaurant 2011 sestavili pořadí první stovky z celkem 616 letos do ročenky zařazených restaurací z celé republiky.

Menu v La Degustation Boheme Bourgeoise: Uzená prsa z vodňanské kachny, esence z červeného zelí, knedlík. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Již popatnácté si mohou milovníci dobrého jídla a pití srovnat své kulinářské zážitky s dojmy jiných. Ročenka, shrnující údaje poskytnuté stovkami dobrovolných hodnotitelů restaurací, vyšla poprvé v roce 1997, tehdy ještě pod názvem Gurmán.

Grand Restaurant 2011 - pořadí 1 - 50

S výsledky patnáctého ročníku, které LN exkluzivně přinesly před oficiálním zveřejněním, se zájemci mohou podrobněji seznámit 1. prosince, kdy bude ročenka Maurerův výběr Grand Restaurant 2011 uvedena do prodeje.

Čtěte také

Hodnotitelé známkují každou restauraci jako ve škole od 1 do 5 a známky, které se pak průměrují, udělují za jídlo, obsluhu a interiér a uvádějí také průměrnou útratu za osobu (hodnotit můžete i vy na www.grandrestaurant.cz).

Grand Restaurant 2011 - pořadí 51 - 100

Nejsledovanější kategorií je pak žebříček Nej ve všem, který přináší oproti loňsku řadu překvapení. Nic se nezměnilo pouze na prvním místě. Stejně jako v ročence 2010 zvítězila pražská restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise. Zvítězila i v kategoriích Nej v jídle a Nej v obsluze.

Tomáš Karpíšek, jeden z majitelů pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise  

Součástí ročenky je i samostatné hodnocení expertů. Jde o špičkové šéfkuchaře, food kritiky a odborníky v gastronomii. Letos se, stejně jako vloni, shodli s amatéry na prvním místě pro La Degustation Boheme Bourgeoise.

Historicky nejúspěšnější restaurací z hlediska umístění v první desítce je devátá restaurace V Zátiší, která letos zabodovala už podvanácté. Na historicky druhém místě se s deseti místy v TOP 10 drží Radisson Blu Alcron, který je letos sedmý. Osmý zářez za první desítku si připsala michelinská restaurace Allegro, která ale v prvních ročnících nemohla bodovat, protože hotel Four Seasons byl otevřen až v tomto tisíciletí.

La Degustation Boheme Bourgeoise - smetanová omáčka s koprem a bramborem

Autoři:
Témata: restaurace, Česko, jídlo

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...