28. září 2011 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzim a univerzální dýně: zkuste třeba krém

Dýně - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýně - ilustrační foto | foto: Shutterstock

I když si s ní Češi pořád tak trochu nevědí rady, dýně patří k tradičním podzimním lahůdkám a její využití v kuchyni je opravdu široké. Hodí se do salátu i na dezert, ale úplně nejlepší je z ní krémová polévka.

Hlavně Američané si bez ní podzim nedokážou představit a do omrzení pečou ten nejameričtější koláč na světě – pumpkin pie. V nás naproti tomu přetrvává představa, že je dobrá tak akorát na kompot... Jak říká Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, opak je pravdou: "Dýně je fantastická především pro svou chuťovou neutrálnost, a tím pádem univerzálnost – použít se dá jak ve studené, tak teplé kuchyni, na sladko i na slano," vypočítává.

ČTĚTE TAKÉ:


Obligátní kompot, který se navíc většině z nás dávno přejedl, radí Roman Paulus pro začátek obměnit dýňovým čatní – k paštice ze zvěřiny, jejíž sezona je ostatně za dveřmi, a s trochou zázvoru bude ladit perfektně. Nebo dýni prostě jen prohoďte na pánvi s trochou šalotky, česneku a špenátu – a máte skvělou přílohu k masu.

Dýňový krém

Budete potřebovat: * 1 kg dýně * 100 g pórku (bílé části) * 1 ks šalotky * 100 g másla * 2 l kuřecího vývaru * 250 ml kokosového mléka * 100 ml smetany * 250 g pomerančové kůry * med * zázvor * olivový olej * celý koriandr * kardamon * mořskou sůl

Dýňový krém

Postup: Dýni očistíme, pokapeme olivovým olejem, osolíme a ochutíme kardamonem, koriandrem a medem a pečeme v troubě při 150 stupních 35 až 40 minut. Bílou část pórku a zázvor krátce orestujeme na olivovém oleji, přidáme upečenou dýni, kuřecí vývar a vaříme podle potřeby asi hodinku. Přidáme kokosové mléko, rozmixujeme, propasírujeme a do polévky zašleháme studené máslo. Nakonec ochutíme solí a pepřem a podáváme.


Stejně široké využití jako sytě oranžový plod mají i dýňová semínka a z nich lisovaný olej. Říká se, že ten nejlepší je ze Štýrska, ale ať už seženete jakýkoli, nenechte se odradit jeho tmavou barvou a zkuste jej přidat do salátu a hlavně kamkoli, kde jste předtím dýni použili – odměnou vám bude dvojnásobný chuťový zážitek. Nasucho opražená semínka zase šéfkuchař radí přidat do domácího pečiva či zmrzliny.

Tykev neboli dýně.

O to, která dýně je nejlepší, se mezi kuchaři i labužníky vedou vášnivé spory: prvenství by si určitě zasloužila menší, a tím pádem praktická Hokkaidó, stejně univerzální a možná ještě o maličko jemnější než japonská odrůda je hruškovitá butternut – máslová dýně.

Mix salátů s marinovanou dýní a smaženými hřiby

Budete potřebovat: * 220 g dýně * 150 g hřibů * pažitka * creme fraîche * směs salátů: frisée, lollo rosso a polníček (dohromady asi 100 g) * vinný ocet * celá skořice * hřebíček * badyán * cukr, sůl, pepř


Postup: V kastrůlku si nejprve z bílého vinného octa, soli, cukru, celé skořice, hřebíčku a badyánu připravíme marinádu. Roztok svaříme, dýni si nakrájíme na tenké plátky a necháme marinovat. Creme fraîche ochutíme solí a pažitkou a dobře promícháme. Mix salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Hřiby obalíme v klasickém trojobalu, osmažíme dozlatova a poklademe na salát. Podáváme s pažitkovým creme fraîche.


Ať už zvolíte jakýkoli druh, pamatujte, že dýně se – na rozdíl od cukety – příliš nehodí k přímé konzumaci, alespoň krátkou tepelnou úpravu či pár minut v marinádě zkrátka potřebuje. Na druhou stranu, neporušená a s dobře zaschlou stopkou vám na suchém chladném místě vydrží třeba až do jara.

Připravila Iva Pospíšilová

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Audioknížka o životě Jeana-Paula Belmonda, vyprávěná Jiřím Krampolem. Zcela zdarma

Belmondo Mých tisíc životů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jiří Krampol daboval Belmonda ve 28 filmech a jeho hlas je tak s tímto hercem téměř neoddělitelně spojen. Stylově tedy...

Premium

Červenobílý život na hraně. Čína se zlobí, Tvrdík i celá Slavie trnou

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného fotbalového klubu...

DENÍK MÁMY: Moje práce zaplatí akorát školku
DENÍK MÁMY: Moje práce zaplatí akorát školku

Když člověk hledá, najde. A někdy vyzkoušíte to, co jste tak dlouho sháněli, ale dojde vám, že to vlastně vůbec není práce pro vás.