16. října 2019 5:19 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzim patří dýni. Vyzkoušejte masové koule s dýňovou omáčkou

Masové koule s dýňovou omáčkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Masové koule s dýňovou omáčkou | foto: Jíme zdravě po celý rok

Zkoušeli jste někdy dýňovou omáčku? Jestli ne, je na čase, s masovými koulemi je to lahůdka, které neodolá nikdo.

Masové koule s dýňovou omáčkou

Na omáčku:

  • 400 g krájených rajčat z plechovky
  • 300 g dýňového pyré
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžičky chilli vloček
  • sůl
  • pepř

Na kuličky:

  • 700 g mletého krůtího masa
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 menší bílé cibule
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravte omáčku. V hrnci smíchejte dýňové pyré spolu s krájenými rajčaty, kokosovým mlékem, kmínem, chilli vločkami, špetkou soli a špetkou pepře. Vše povařte na mírném plameni 7 minut. Poté hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, hrnec přiklopte pokličkou a dejte zatím stranou.

Dýňové pyré

Pro přípravu dyňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.

Nyní si připravte si masové koule. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do větší mísy a přidejte k ní krůtí maso, vločky, rozmarýn, špetku soli a špetku pepře. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kuličky.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a kuličky na něm opékejte ze všech stran cca 20 minut na mírném plameni. Ještě před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené: jednu kuličku rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá. Hotové kuličky pak podávejte s připravenou dýňovou omáčkou a libovolnou přílohou – nám k omáčce nejvíce chutná celozrnná rýže nebo celozrnné těstoviny.

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok. 

Lidovky.cz
Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

Prostitutka láká zákazníky za výlohou vykřičeného domu v Dubí u Teplic (2005) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Prof. Vladimír Tesař, zakladatel a přednosta Kliniky nefrologie 1. Lékařské... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Vypadá i funguje jako nová. Jen z ní kvůli několika nesmyslům ani nezískám... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?
DĚTI TESTUJÍ: Jak jim chutnal Pribináček v kapsičce?

Kdo jiný by měl vyzkoušet chuť nového Pribináčka Kapsíka než děti. Jak dopadl tenhle tvarohový dezert, který na pultech obchodů najdete ve dvou variantách: kakaové a vanilkové.