Masové koule s dýňovou omáčkou
Na omáčku:
- 400 g krájených rajčat z plechovky
- 300 g dýňového pyré
- 300 ml kokosového mléka
- 1 lžičky mletého kmínu
- 1 lžičky chilli vloček
- sůl
- pepř
Na kuličky:
- 700 g mletého krůtího masa
- 100 g ovesných vloček
- 2 menší bílé cibule
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Nejprve si připravte omáčku. V hrnci smíchejte dýňové pyré spolu s krájenými rajčaty, kokosovým mlékem, kmínem, chilli vločkami, špetkou soli a špetkou pepře. Vše povařte na mírném plameni 7 minut. Poté hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, hrnec přiklopte pokličkou a dejte zatím stranou.
Dýňové pyréPro přípravu dyňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré. |
Nyní si připravte si masové koule. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do větší mísy a přidejte k ní krůtí maso, vločky, rozmarýn, špetku soli a špetku pepře. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kuličky.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a kuličky na něm opékejte ze všech stran cca 20 minut na mírném plameni. Ještě před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené: jednu kuličku rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá. Hotové kuličky pak podávejte s připravenou dýňovou omáčkou a libovolnou přílohou – nám k omáčce nejvíce chutná celozrnná rýže nebo celozrnné těstoviny.
Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok.