2. října 2019 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzim se blíží. Přinášíme pět jednoduchých receptů z dýně

Dýně | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýně | foto: Shutterstock

Podzim se blíží a s ním přichází čas dýní. Zelenina, která je hlavním symbolem amerického Halloweenu, se skvěle hodí pro podzimní sychravé dny. Navíc jsou dýně zdravé, obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, hořčík, železo, zinek a fosfor. Co z nich připravit? Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů.

Dýňová polévka se zázvorem

  • 1 dýně (nejlíp hokkaido, ale může být i máslová)
  • 1 větší cibule
  • větší kus zázvoru
  • 1,5 litru vývaru
  • plechovka kokosového mléka
  • sůl
  • bylinky (dobrá je bazalka, ideální medvědí česnek)
  • sezamový olej
  • dýňová semínka
Dýňová polévka

Postup: Dýni oloupejte a vydlabejte semínka, nakrájejte na větší kostičky. Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět. Přidejte nastrouhaný zázvor, dýni a chvíli restujte. Zalijte vývarem, přidejte bylinky a nechte povařit asi 15 minut. Potom polévku rozmixujte, přidejte kokosové mléko a vmíchejte ho do polévky. Rozmixovat na krém. Nakonec polévku ozdobte dýňovými semínky.

Dýňová marmeláda

  • 1 dýně Hokkaido
  • kousek zázvoru
  • želírovací cukr
  • 1 pomeranč
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička skořice

Postup: 1 kg dužniny bez slupky a semínek nakrájejte na drobné kostičky a zalijte v hrnci vodou 2 cm nad dýni a zhruba 20–30 minut vařte doměkka. K dýňové kaši přisypte 500 g želírovacícho cukru 2:1, 1 cm nastrouhaného oloupaného zázvoru, šťávu a kůru z pomeranče, lžičku mletého hřebíčku a lžičku skořice, promíchejte, přiveďte k varu a 3 minuty povařte. Rozlijte do čistých suchých sklenic a zavíčkujte


Salát s marinovanou dýní a hřiby (Roman Paulus)

  • 220 g dýně
  • 150 g hřibů
  • máslo na smažení
  • směs salátů (podle chuti: frisée, lollo rosso a polníček, cca 100 g)
  • dýňový olej
  • vinný nebo jablečný ocet
  • kůra z jednoho citronu
  • celá skořice
  • hřebíček
  • badyán
  • cukr
  • sůl, pepř
Salát s marinovanou dýní a hřiby.

Postup: V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.

Dýňový dort s ořechy

  • 1kg dýně nakrájené na kostičky
  • 300 g piškotů
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 100 g rozinek (dobré je namočit do rumu)
  • 50 g ořechů
  • olej
  • hrubá mouka
  • sůl

Postup: Kostky dýně povařte v osolené vodě. Vychladlou dýni rozmixujte se žloutky a cukrem, vmíchejte rozdrolené piškoty, pokrájené ořechy, rozinky, pomerančovou šťávu a sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte ve středně vyhřáté troubě.

Dýně - ilustrační foto

Dýně - ilustrační foto

Dýňové rizoto

  • 1 středně velká dýně hokkaidó
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml rýže arborio
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na jemno
  • olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný na jemno


Postup: Dýni nejdříve omyjte a nakrájejte na kostičky. Ve vysoké pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm kousíčky dýně. Ve chvíli, kdy je cibule i dýně měkká, posypejte je rýží a zalijte vývarem. Rýži je nutné stále míchat. Ve chvíli, kdy se vývar odpaří, postup opakujte. Až bude rýže „na skus“ a rizoto bude krémové, stáhněte plamen a servírujte.

Dýňový džus

  • 2 kg dýně
  • 1 kg hnědého cukru
  • 3 citrony
  • 2 litry vody

Dýni nakrájejte na kostičky, zasypte hnědým cukrem a citronovou šťávou, zalijte vodou a nechte odstát celý den. Poté přidejte omyté nakrájené citrony a vše uvařte doměkka. Nechte vychladit a rozmixujte. Buď můžete připravený džus namixovat vodou a vypít co nejdříve, nebo ho nalijte do sklenic, sterilizujte a zřeďte podle potřeby později.

apeAlena Pecháčková
Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Nepořádek, drogy, prostituce. Na jihu Čech je 38 vyloučených lokalit

Ve Větřní na Českokrumlovsku je několik sociálně vyloučených lokalit. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vážné sociální problémy se týkají téměř čtyř desítek míst v Jihočeském kraji. Většinou v nich žijí dlouhodobě...

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Zvířecí ortoped a chirurg Roman Skala | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price
SOUTĚŽ: Zapojte se do velké fotosoutěže o hračky Fisher-Price

Milé maminky, letos jsme si pro vás opět připravili velkou fotosoutěž se značkou Fisher-Price! Vyfoťte své děťátko s jeho oblíbenou hračkou, nahrajte ji do soutěže a získejte hodnotné ceny.