Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Podzim volá. Připravte si dýňové consommé s feta sýrem podle šéfkuchaře

Jídlo

  5:59
Sychravé počasí nám zanedlouho zaklepe na dveře. Máte chuť na něco výjimečného, co vás zahřeje? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Marka Šády z restaurace Mlýnec na dýňové consommé s kari, koriandrem a sýrem feta.

Připravte si dýňové consommé s feta sýrem podle šéfkuchaře foto: Mlýnec

Dýňové consommé s kari, koriandrem a sýrem feta

Consommé

  • 3 l hovězího vývaru
  • 1 kg dýně hokkaido
  • 5 g koriandrového semínka
  • sul a pepř
  • 100g másla

Dýni umyjeme a vydlabeme a nakrájíme na kostky a dáme upéct a do trouby cca 180°C dokud není dýně dozlatova upečená, koriandr na sucho o toustujeme, koriandr a dýni dáme do studeného vývaru, přivedeme k varu a pomalu táhneme cca 1 hodinu, potom scedíme přes plátno. Zredukujeme na 1litr a dochutíme solí a pepřem. To co zbyde v plátne rozmixujeme dohladka s máslem dochutíme, solí přecedíme přes jemný cedník a použijeme při servírování.

Kari kaviár

  • 125 ml hovězího vývaru
  • 10 g kari
  • 2 g agaru
  • sůl
  • 500 ml slunečnicového oleje

Olej dáme do mrazáku a necháme zchladit, do studeného vývaru přidáme špetku soli a agar za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme asi 20 vteřin, za občasného míchání necháme zchladnout na 60°C, přelejeme tekutinu do plastové lahvičky a nakapeme do prochladlého oleje po minutě scedíme přes cedník a necháme okapat,

Na dochucení:

  • lístky koriandru
  • opražené dýňové semínko
  • feta sýr
Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...