4. září 2018 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzimní klasika. Zkuste 5 nej receptů z hrušek

Hrušky (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hrušky (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Hrušky jsou v kuchyních hlavní hvězdou podzimu. Můžete je použít do sladkých koláčů a buchet, ale nebojte se experimentovat. Skvěle doplní i slaná jídla, hodí se k hovězímu a zvěřině. Navíc posilují imunitu a snižují horečku. Jsou skvělým zdrojem draslíku, vápníku a železa. Server Lidovky.cz pro vás vybral 5 nejlepších receptů.

Hruškový koláč s tvarohem

  •  260 gramů hladké mouky
  • 125 gramů másla
  • 125 gramů cukru
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • špetka soli

Na náplň:

  • 400 gramů tvarohu
  • 6 menších hrušek
  • 2 vejce (bílky vyšlehat zvlášť)
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový pudink v prášku
Upečte si hruškový koláč s tvarohem, podzimní klasiku.

Cukr utřeme se žloutkem, přidáme máslo, mléko a mouku smíchanou se špetkou soli. Vypracujeme těsto a vyplníme jím formu potřenou trochou másla. Smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým pudinkem a dvěma žloutky. Nakonec jemně zašleháme sníh z bílku. Směs přidáme na těsto. Hrušky oloupeme a seřízneme, aniž bychom je rozřízli, lžičkou opatrně vydlabeme jádřinec. Ponoříme je do tvarohového krému a koláč dáme péct do trouby předehřáté na 180°C, dokud tvaroh nezrůžoví.

Hrušková povidla

  • 2 kg hrušek
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 skořice
Zkuste na podzim nové recepty z hrušek.

Hrušky omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců i stopek a pokrájejte na menší kousky. V hrnci je podlijte 200 ml vody a pod asi 20 minut vařte. Přidejte šťávu z citrónu, cukr a koření a přendejte do pekáče. Rozehřejte troubu na 90 °C a za občasného míchání nechte asi 3 hodiny odpařovat do zhoustnutí. Naplňte sklenice a hned je postavte na víčkem dolů. Po vychladnutí skladujte v chladné místnosti. Vydrží vám celou zimu.

Telecí játra s flambovanou hruškou podle Romana Pauluse

  • 400 g telecích jater
  • olej, sůl, pepř
  • 2 lžíce másla
  • 80 g cukru krupice
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 lžíce hruškovice (alespoň 40 % alkoholu)
  • 4 menší hrušky
Hrušky chuťově výtečně ladí s grilovanými játry a bramborovou kaší.

Játra očistíme, nakrájíme na širší plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme a potřeme olejem. Pečeme z obou stran na grilu. Cukr vsypeme do pánve a necháme pomalu karamelizovat, potom přidáme šťávu z citronu, máslo a promícháme. Odstavíme z plotny, do směsi přidáme hrušky, oloupané a nakrájené na měsíčky, a krátce podusíme. Přilijeme hruškovici, zapálíme a opatrně flambujeme (hruškovici můžeme ještě předtím nahřát v naběračce, lépe chytne a zvýrazní se její aroma). Hrušky necháme v pánvi, dokud plamen nezhasne. Podáváme s grilovanými játry, bramborovou kaší a smaženými cibulovými kroužky.

Hruškové čatní

  • 5 červených cibulí
  • 1 kg hrušek
  • 150 ml bílého balzamikového octa
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g přírodního cukru
  • 100 g rozinek
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
Zkuste na podzim nové recepty z hrušek.

Oloupeme cibule, nakrájíme je na čtvrtky. Oloupeme hrušky, zbavíme je jádřinců a stopek a pokrájíme na malé kousky. Ve velkém hrnci zahřejeme koření, ocet a cukr. Přidáme cibuli, hrušky, zázvor a rozinky a necháme asi půl hodiny vařit. Čatní nalijeme ještě horké do skleniček, uzavřete víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme tak do vychladnutí.

Pečený zimní čaj

  • 4 velké hrušky
  • 2 jablka
  • 2 pomeranče
  • 1 citron
  • 500 g cukru (nejlépe třtinového)
  • 3 kusy hřebíčku
  • 2 svitky skořice
  • zrníčka z vanilkového lusku
  • 200 ml rumu

Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme cukr a koření a vše dáme do hlubokého pekáče. Troubu předehřejeme na 200°C a pečeme asi hodinu. Nejdříve pod pokličkou, na posledních 10 minut ji sundáme. Občas promícháme, aby se ovoce nepřipálilo. Směsí naplníme sklenice, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tak je necháme, dokud čaj nevychladne. Do hrníčku stačí dát vždy dvě lžičky a zalít horkou vodou. Po vypití čaje můžeme ovoce sníst.

Lidovky.cz

Najdete na Lidovky.cz