Neděle 12. července 2020svátek má Bořek 20 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzimní večeře? Vyzkoušejte dýňové noky s houbami podle šéfkuchařky

Dýňové noky s houbami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňové noky s houbami | foto: Café Elektric

Dýňová sezóna je v plném proudu. V kuchyní se dýně dávno nevyužívají jen na kompot, jak tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré, ale i třeba noky. Vyzkoušejte je s hříbkovou omáčkou podle receptu šéfkuchařky Růženy Smolenové z restaurace Café Elektric.

Dýňové noky s houbami

Noky

  • 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3 cm kousky (cca 700 g po očištění)
  • olivový olej
  • cca 200–250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 kg brambor (oloupané)
  • parmazán k podávání

Omáčka

  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 300 g čerstvých hub
  • sůl, kmín, pepř
  • 2 kelímky smetany na šlehání (min 30%)

Postup: Na pečenou dýni předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 200°C. Přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

Nastrouhejte si najemno uvařené brambory (nejlépe vařené den předem)

K dýni přidejte brambory, prosejte mouku. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněťte 3 minuty. Propracované těsto rozdělte na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte ho na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku.

Čtvrtinu noků vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu a pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami noků.

Hříbková omáčka
’Dvě lžíce másla rozpusťte v širším kastrolu, pak na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte půllžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, opepřete, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat. Noky servírujeme s omáčkou, parmazánem a rukolou. 

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...