23. září 2018 6:36 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzimní večeře? Vyzkoušejte dýňové noky s houbami podle šéfkuchařky

Dýňové noky s houbami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňové noky s houbami | foto: Café Elektric

Dýňová sezóna je v plném proudu. V kuchyní se dýně dávno nevyužívají jen na kompot, jak tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré, ale i třeba noky. Vyzkoušejte je s hříbkovou omáčkou podle receptu šéfkuchařky Růženy Smolenové z restaurace Café Elektric.

Dýňové noky s houbami

Noky

  • 1 kg dýně hokkaido, oloupané, zbavené semen, nakrájené na 3 cm kousky (cca 700 g po očištění)
  • olivový olej
  • cca 200–250 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky soli
  • 0,5 lžičky mletého bílého pepře (nebo podle chuti)
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 kg brambor (oloupané)
  • parmazán k podávání

Omáčka

  • 4 lžíce másla
  • 1 větší cibule
  • 300 g čerstvých hub
  • sůl, kmín, pepř
  • 2 kelímky smetany na šlehání (min 30%)

Postup: Na pečenou dýni předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení, lehce ji pokropte olejem a promíchejte. Osolte a opepřete bílým pepřem. Pečte 40–45 minut doměkka v troubě vyhřáté na 200°C. Přesuňte do mísy a rozmačkejte najemno. Nechte 10 minut stát.

Nastrouhejte si najemno uvařené brambory (nejlépe vařené den předem)

K dýni přidejte brambory, prosejte mouku. Osolte a opepřete. Důkladně promíchejte a propracujte, aby vzniklo měkké těsto. V případě potřeby přidejte další mouku. Těsto vyklopte na mírně pomoučněnou plochu a jemně hněťte 3 minuty. Propracované těsto rozdělte na 4 díly. Z každého vytvarujte 30 cm dlouhého hada. Nakrájejte ho na 3cm kousky. Do každého vtiskněte vidličku.

Čtvrtinu noků vsypte do velkého hrnce s vroucí osolenou vodou. Vařte 2 minuty, nebo až vyplavou na hladinu a pak vařte ještě 2 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a dejte do mísy. Zakryjte fólií a udržujte teplé. Zopakujte se zbývajícími 3 dávkami noků.

Hříbková omáčka
’Dvě lžíce másla rozpusťte v širším kastrolu, pak na něm nechte zesklovatět cibuli nakrájenou najemno. Přidejte dobře očištěné, omyté, osušené a na plátky nakrájené houby a zprudka je osmahněte. Promíchejte, dost osolte a posypejte půllžičkou drceného kmínu. Po deseti minutách opékání přilijte smetanu, opepřete, přiveďte k varu, nechte mírně probublávat. Noky servírujeme s omáčkou, parmazánem a rukolou. 

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Audioknížka o životě Jeana-Paula Belmonda, vyprávěná Jiřím Krampolem. Zcela zdarma

Belmondo Mých tisíc životů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jiří Krampol daboval Belmonda ve 28 filmech a jeho hlas je tak s tímto hercem téměř neoddělitelně spojen. Stylově tedy...

Premium

Červenobílý život na hraně. Čína se zlobí, Tvrdík i celá Slavie trnou

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Žádná legrace to není. Aspoň pro slávisty určitě ne. Sám prezident republiky naznačil, že do slavného fotbalového klubu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!