Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou. Jak na ni?

Podzimní cizrnová polévka foto: Kuchařka pro naší babičku

Zatímco ve světě je cizrna jednou z nejrozšířenějších luštěnin, u nás si zatím svoji pozici musí tvrdě vybojovat nad čočkou a fazolemi. Cizrně se také někdy říká římský hrách a my vás teď zveme na malou ochutnávku.
  6:22

Obsahuje velké množství bílkovin, železa i zinku, který podporuje imunitu. Má jemnou oříškovou chuť a i po uvaření si zachovává křupavou konzistenci. Obohatíte s ní libovolný zeleninový salát nebo polévku, rozmixovaná bude skvělým základem dipů či pomazánek. Nejen vegetariáni cizrnu s oblibou používají místo masa v placičkách nebo v receptu slepice na paprice.

Polévka s cizrnou

  • 180 g cizrny 
  • 300 g dýně 
  • svazek jarní cibulky 
  • 3 stroužky česneku 
  • 2 mrkve 1 petržel
  • 3 větší rajčata menší kousek celeru 
  • 2 hrsti baby špenátu nebo kadeřávku 
  • 2 lžíce oleje 
  • půl lžičky mletého římského kmínu 
  • sůl

Cizrnu dejte namočit aspoň na 12 hodin, nejlépe den předem. Během této doby ideálně dvakrát až třikrát vyměňte vodu, ve které je cizrna ponořená. Díky tomu bude méně nadýmat. Potom ji v čerstvé nesolené vodě uvařte doměkka, trvá to zhruba půl hodiny.

Cibuli a česnek nakrájejte a zlehka orestujte na oleji. Přihoďte nakrájenou kořenovou zeleninu a opékejte dalších 5 minut. Zalijte litrem vody, přidejte dýni a rajčata nakrájené na kostky, sůl a římský kmín. Uvařte do změknutí.

Třetinu polévky odeberte stranou a rozmixujte dohladka na zahuštění. Vraťte zpátky do hrnce, přidejte cizrnu a špenát a nechte ještě jednou přejít varem.

Recept pochází z Kuchařky pro naši babičku. 

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...