Neděle 17. ledna 2021svátek má Drahoslav -5 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Podzimní zeleninová polévka s cizrnou. Jak na ni?

Podzimní cizrnová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Podzimní cizrnová polévka | foto: Kuchařka pro naší babičku

Zatímco ve světě je cizrna jednou z nejrozšířenějších luštěnin, u nás si zatím svoji pozici musí tvrdě vybojovat nad čočkou a fazolemi. Cizrně se také někdy říká římský hrách a my vás teď zveme na malou ochutnávku.

Obsahuje velké množství bílkovin, železa i zinku, který podporuje imunitu. Má jemnou oříškovou chuť a i po uvaření si zachovává křupavou konzistenci. Obohatíte s ní libovolný zeleninový salát nebo polévku, rozmixovaná bude skvělým základem dipů či pomazánek. Nejen vegetariáni cizrnu s oblibou používají místo masa v placičkách nebo v receptu slepice na paprice.

Polévka s cizrnou

  • 180 g cizrny 
  • 300 g dýně 
  • svazek jarní cibulky 
  • 3 stroužky česneku 
  • 2 mrkve 1 petržel
  • 3 větší rajčata menší kousek celeru 
  • 2 hrsti baby špenátu nebo kadeřávku 
  • 2 lžíce oleje 
  • půl lžičky mletého římského kmínu 
  • sůl

Cizrnu dejte namočit aspoň na 12 hodin, nejlépe den předem. Během této doby ideálně dvakrát až třikrát vyměňte vodu, ve které je cizrna ponořená. Díky tomu bude méně nadýmat. Potom ji v čerstvé nesolené vodě uvařte doměkka, trvá to zhruba půl hodiny.

Cibuli a česnek nakrájejte a zlehka orestujte na oleji. Přihoďte nakrájenou kořenovou zeleninu a opékejte dalších 5 minut. Zalijte litrem vody, přidejte dýni a rajčata nakrájené na kostky, sůl a římský kmín. Uvařte do změknutí.

Třetinu polévky odeberte stranou a rozmixujte dohladka na zahuštění. Vraťte zpátky do hrnce, přidejte cizrnu a špenát a nechte ještě jednou přejít varem.

Recept pochází z Kuchařky pro naši babičku. 

Souboj českých stálic. Je větší octavia o tolik lepší než menší scala?

Srovnávací test Škody Octavie a Scaly | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na počátku byla temnota. Pak bůh řekl budiž octavia. A byla. A viděl, že octavia je dobrá... ale že by to chtělo ještě...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Jako žena jsem byla ve Vatikánu poněkud výrazná, vzpomíná farářka Kopecká

Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Svým vzhledem působí rozruch na mnoha místech, dokonce i ve Vatikánu. Je mladá, krásná a hlavně progresivní. Život...