Úterý 23. července 2024, svátek má Libor
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Polévka jako hlavní hřeb. Ochutnejte třeba pravou mrkvovou

Jídlo

  12:53
Talíř husté kouřící polévky, ve které stojí lžíce, to je v sychravém podzimu lákavá představa. Každý amatérský kuchař má svůj oblíbený recept na tu zaručeně nejlepší gulášovku nebo bramboračku.
Mrkvová polévka - ilustrační foto.

Mrkvová polévka - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Michaela Zralá, specialistka na polévky z pražské kavárny mamacoffee ve Vodičkově ulici (www.mamacoffee.cz), nejraději vaří ze sezonní zeleniny a nešetří kořením.

Pravá mrkvová překvapí delikátní chutí
"Mrkvová polévka, to sice zní dost obyčejně, ale je rozhodně vynikající," říká Michaela Zralá. Zde je její recept: "Ve velkém hrnci nechám na olivovém oleji zesklovatět nahrubo nakrájenou cibuli, zaliju to asi půllitrem vody a přivedu do varu. Poté přidám zhruba kilo mrkve nakrájené na kostky, zeleninový bujon, pepř, sůl, mletý koriandr, špetku římského kmínu a hnědého cukru, a pokud je k dispozici, tak i čerstvý koriandr. Dále do hrnce nakrájím pár kousků jablek, nastrouhám trochu pomerančové kůry, vymačkám šťávu a ještě prolisuji zázvor a česnek."

To ale není všechno, dochucování dále pokračuje. "Velké kusy koření jako bobkový list, skořici, hřebíček a kuličky nového koření nacpu do látkového pytlíku nebo do čajového sítka a vhodím do hrnce. Celou směs asi dvacet minut povařím. Pro zahuštění ještě vmíchám nastrouhanou uvařenou bramboru. Nakonec to rozmixuji tyčovým mixérem a zjemním smetanou," dodává Michaela Zralá. Polévku servíruje se zakysanou smetanou a lístečky koriandru.

Norská ovocná polévka se vaří dva dny
Polévka byla odjakživa považována za jídlo chudých. Vařila se z toho, co dům dal, často jiné teplé jídlo lidé neměli. V současnosti to už ale neplatí, i polévka se může stát šéfkuchařovým majstrštykem. A rozhodně nemusí být horká - třeba andaluské zeleninové gazpacho nebo okurkový tarator, ty jsou ale vhodné spíše na léto. Další méně obvyklou variantou jsou sladké ovocné polévky, česky rambulice. Hodí se na začátek podzimu, kdy probíhá sklizeň jablek a švestek, hlavních ingrediencí této pochoutky. Recept najdete na stránkách www.czechspecials.cz.

K vyloženě zimním specialitám patří norská ovocná polévka ze sušených plodů. Pro její přípravu potřebujeme perličky maniokového škrobu tapioka, který lze koupit v bioobchodech nebo na e-shopu www.asiafood.cz pod názvem tapioca perly. Příprava polévky není složitá, zabere ovšem dva dny.

Nejdříve přes noc namočíme šálek (asi 2 dcl) tapioky, půl kila sušených švestek, 100 gramů sušených meruněk, šálek rozinek a půl hrnku rybízu. Další den nasáklé ovoce vložíme do kastrolu a přidáme plátky z jednoho citronu, pomeranče a dvou jablek, k tomu šálek cukru a kus skořice. Hrnec naplníme vodou a vaříme do změknutí. Polévka musí být hustá, ale pořád ještě musí téct. V případě potřeby naředíme trochou vody. Podáváme ji buď horkou, nebo naopak pořádně vychlazenou z lednice.

Autoři: