Úterý 30. listopadu 2021, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Polévka, krekry i koláč. Přinášíme 5 receptů s batáty

Jídlo

  5:58
Mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další - Jíme zdravě po celý rok. Tentokrát lákají na recepty, které lze snadno přizpůsobit sezónám, protože důraz kladou na suroviny. Ty sezónní jsou totiž vždy dobře dostupné a levnější. Nechte se inspirovat a připravte si podzimní dobroty s batáty.

Batátová polévka s kari foto: Jíme zdravě po celý rok

Batátová polévka s kari

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžičky mletého římského kmínu
  • 700 g batát
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml tuhé části kokosového mléka z plechovky
  • 1 hrst čerstvé petrželky k podávání
  • sůl
  • pepř

Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky. Batáty oloupejte a ostrým nožem nakrájejte na malé kostky. V hrnci na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji po dobu 3–4 minut. Poté přidejte plátky česneku, římský kmín a kari a vše restujte 2 minuty.

Následně do hrnce přidejte batáty a restujte 5 minut. Po této době vyndejte z hrnce pár orestovaných batát a schovejte si je stranou na ozdobu. Zbylou směs v hrnci zalijte 500 ml zeleninového vývaru, hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte 15–20 minut do změknutí batát.

Poté hrnec odstavte a polévku nechte trochu vychladnout. Pak do ní přidejte kokosové mléko a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte s orestovanými batátami a čerstvou petrželkou.

Batátové hranolky

  • 700 g batát (2 větší kusy)
  • 1 lžička mleté uzené papriky
  • 1 lžičky sušeného chilli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičky soli
  • pepř

Na dip:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • 100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • sůl
  • pepř

Troubu předehřejte na 180 °C. Bataty očistěte kartáčem (neloupejte!) a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V mise je následně smíchejte s uzenou paprikou, chilli, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.

Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180-190 °C 25–28 minut dozlatova. Než se bataty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte

slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou, jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou. Dip dejte před podáváním ještě na chvilku do lednice.

Batátové hranolky

Batátové hranolky

Batátová tortilla se špenátem

  • 500 g batát (cca 2 středně velké)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 200 g bílé cibule (cca 2 střední)
  • 2 stroužky česneku (utřené)
  • 7 vajec
  • 100 g listového špenátu
  • sůl
  • pepř

Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na klínky, které v prstech rozeberte na jednotlivé dílky. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba po 4–5 mm). V hlubší pánvi (průměr 25 cm) rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji na středním plameni 5 minut dosklovita. 

Batátové pyré

  • 240 g rýžových těstovin typu „kolínka“ v suchém stavu
  • 200 ml rýžové smetany
  • 80 g cheddaru (nastrouhaného)
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravte batátové pyré. Batáty oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte nakrájené batáty a vařte zhruba 15–20 minut. Po této době batáty slijte a rozmixujte dohladka. Z uvedeného množství surovin vznikne cca 600 g pyré.

Následně přidejte nakrájené batáty a špetku soli, obsah pánve zalijte 250 ml vody a vařte bez pokličky 10–12 minut. Batáty během vaření míchejte, aby změkly i ty, které jsou nahoře. Na konci vaření by voda měla být odpařená a batáty změklé, ale stále o něco pevnější než vařené brambory.

Zatímco se vaří batáty, properte listy špenátu a nakrájejte je nahrubo. Do větší misky si rozklepněte všech 7 vajec a vyšlehejte je s utřeným česnekem, špetkou soli a špetkou pepře. Až budou batáty v pánvi dostatečně změklé, přidejte k nim nakrájeny špenát, promíchejte a zalijte vaječnou směsí. Pánev přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a pečte na velmi mírném ohřevu 10 minut do úplného uvařeni vajec. Tortillu opatrně vyjměte z pánve, rozkrojte na 8 dílků a ještě teplou ji podávejte.

Čedarové krekry s batáty

  • 150 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 50 g cheddaru (strouhaného)
  • 100 g batátového pyré
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky pepře

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny uvedené ingredience přemístěte do výkonného mixeru (popřípadě zpracujte řádně rukama). Těsto mixujte po krátkých intervalech tak dlouho, dokud se nepropojí a nezačne se lepit na ostří nože. Mixer vypněte, těsto opatrně přendejte do větší mísy a dejte na 15 minut chladit do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučeném vale na zhruba 2 mm silnou placku. Radýlkem nebo nožem placku rozkrájejte na čtverce (nebo jiné tvary dle libosti) a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 170–180 °C.

Čedarové krekry s batáty

Batátový cheesecake

Na korpus:

  • 70 g kokosového oleje
  • 40 g erythritolu (nebo kokosového cukru)
  • 150 g vlašských ořechů (mletých)
  • 80 g arašídového másla bez cukru
  • 120 g jemných ovesných vloček

Na náplň:

  • 300 g batátového pyré
  • 600 g smetanového sýra s nízkým obsahem tuku (zhruba 10 g tuku / 100 g)
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 60 g erythritolu (nebo kokosového cukru)

Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve připravte korpus. Ve větší míse smíchejte kokosový olej, 40 g erythritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky. Rukama vypracujte kompaktní těsto, udělejte z něj kouli a dejte ho na 10 minut vychladit do lednice.

Erythritol je nízkokalorické přírodní sladidlo, které je vhodné zejména pro diabetiky – jedná se o alkoholový cukr s velmi nízkým až nulovým glykemickým indexem.

Mezitím si stihnete připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka a náplň dejte vychladit do lednice. Vezměte si těsto na korpus a připravte si kulatou formu (O 30 cm). Formu vyložte pečícím papírem, připravené těsto rozdrobte po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchujte. Formu s korpusem (zatím bez náplně) dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C. Po této době vyjměte formu z trouby, na korpus nalijte připravenou náplň a dejte zpět do trouby. Pečte dalších 30 minut na 180 °C, pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 25–30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout. Poté formu vyndejte a upečeny cheesecake nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dejte alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájejte na 12 dílků a podávejte.

TIP: Cheesecake jsme podávali společně s kokosovým karamelem. Na jeho přípravu budete potřebovat 400 ml kokosového mléka z plechovky, 50 g kokosového cukru, 20 g kokosového oleje a špetku soli. Kokosové mléko společně s cukrem přemístěte do rendlíku a zahřívejte 10 minut na středním plameni. Poté snižte plamen a za stálého míchání nechte karamel zhoustnout (potrvá to zhruba 20–25 minut). Nakonec přimíchejte kokosový olej a špetku soli a rendlík odstavte. Karamel nechte vychladnout a podávejte, popřípadě skladujte v lednici.

Batátový cheesecake
Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!