Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Polévka se zelím a dýní. Hustá tak, že v ní stojí lžíce

Jídlo

  6:07
Jakmile se venku ochladí, hned dostanu chuť na talíř horké husté polévky. Klidně i jako hlavní chod. Takové té, které se u nás doma říká "pro těhotné a kojící matky". Ve které stojí lžíce. A tohle je přesně taková polévka. Hustá, se silnou chutí díky vývaru z kostí, plná měkoučkého masa a hromady zeleniny. Cítíte, jak voní?

Polévka se zelím a dýní foto: Lucie Grusová

Polévka se zelím a dýní

6 porcí

  • 600 g vepřových žeber
  • 1 bobkový list
  • 15 kuliček celého pepře
  • 2 + 4 stroužky česneku
  • 1,5 l vody
  • 20 g sádla
  • 200 g cibule
  • 250 g čerstvé papriky
  • 400 g bílého hlávkového zelí
  • 15 g uzené papriky
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 400 g loupaných rajčat
  • 350 g máslové dýně nebo hokaido
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Vepřová žebra nakrájejte podél kostí na kusy. Vložte je do hrnce, přidejte bobkový list, 2 nakrájené stroužky česneku, kuličky pepře a trošku soli. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Vše zalijte vodou a přiveďte k varu. Nechte jemně probublávat 2-2,5 hodiny, dokud maso nezměkne a nezačne se samo oddělovat od kosti.

Pak vývar slijte a oberte z kostí maso. V hrnci rozpusťte sádlo a orestujte v něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a za častého promíchání ji opečte. Do hrnce přidejte 4 nahrubo rozdrcené stroužky česneku a za stálého míchání nechte rozvonět.

Přisypte uzenou papriku a jen velmi krátce orestujte. Přidejte rajčatový protlak a za stálého míchání ho prohřejte. Do orestovaného základu polévky přisypte na nudličky nakrájené hlávkové zelí a vše promíchejte. Přilijte konzervovaná loupaná rajčata a scezený vývar. Polévku osolte a opepřete. Polévku zakryjte a nechte ji jemně probublávat, dokud zelí nebude uvařené do poloměkka.

Přisypte na kostky nakrájenou dýni a ještě pár minut povařte. Až bude zelí i dýně měkké, vyberte část zeleniny z hrnce, rozmixujte ji dohladka a nalijte zpět. Přisypte obrané maso a již jen krátce prohřejte. Polévku můžete hned podávat, nejlépe ale chutná druhý a třetí den, když se všechny chutě krásně propojí. Na talíři ji můžete doplnit lžičkou zakysané smetany a posypat lístky petrželky a troškou chilli.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!