Polévka z bílého chřestu s pošírovaným vejcem a pražskou šunkou
Chřestová polévka
- 1 kg bílého chřestu
- 100 g šalotky
- 75 g másla
- 50 g cukru
- 10 g soli
- 250 g brambor
- 200 ml bílého vína
- 250 ml smetany
- bílý ocet
Postup: Ze slupek a okrojků bílého chřestu si připravíme vývar. Šalotku orestujeme s bramborami na másle, zalejeme bílým vínem, poté přidáme nescezený vývar z chřestu a provaříme. Následně přidáme smetanu a rozmixujeme do jemné polévky. Dochutíme solí, cukrem a octem.
Pražská šunka s chřestem
- 150 g pražské šunky
- 50 g přepuštěného másla
- 100 g odkrojků bílého chřestu
Postup: Pražskou šunku pomalu restujeme do zlatavé barvy, přidáme okrojky bílého chřestu, ochutíme solí. Toto vzniklé „ragout“ dáváme jako vložku do polévky.
Pošírované vejce
- 5 vajec
- 3 l vody
- 100 ml lihového octa
- 2 g soli
Postup: Vodu s octem a solí uvedeme do varu, poté stáhneme a držíme těsně pod bodem varu. Vejce rozklepneme, pomalu vložíme do vody a pošírujeme cca 3 minuty. Poté vejce vytáhneme na tác s papírem a posolíme a opepříme.
Chlebový krutón
- 100 g kváskového chleba
- přepuštěné máslo
Postup: Chleba nakrájíme na kostičky, necháme chviličku oschnout a na přepuštěném másle opečeme dozlatova.