130 let
Polévka z bílého chřestu (ilustrační foto)

Polévka z bílého chřestu (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Recept

Polévka z bílého chřestu. Pošírované vejce jí dodá šmrnc a správnou chuť

Jídlo
  •   5:25
Vaření z královské zeleniny není žádná věda, nejdůležitější je sehnat opravdu čerstvé výhonky. Jak na polévku z bílého chřestu poradí šéfkuchař Pavel Buchwaldek z Impact Hubu K10.

Polévka z bílého chřestu s pošírovaným vejcem a pražskou šunkou

Chřestová polévka

  • 1 kg bílého chřestu
  • 100 g šalotky
  • 75 g másla
  • 50 g cukru
  • 10 g soli
  • 250 g brambor
  • 200 ml bílého vína
  • 250 ml smetany
  • bílý ocet

Postup: Ze slupek a okrojků bílého chřestu si připravíme vývar. Šalotku orestujeme s bramborami na másle, zalejeme bílým vínem, poté přidáme nescezený vývar z chřestu a provaříme. Následně přidáme smetanu a rozmixujeme do jemné polévky. Dochutíme solí, cukrem a octem.

Pražská šunka s chřestem

  • 150 g pražské šunky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 100 g odkrojků bílého chřestu

Postup: Pražskou šunku pomalu restujeme do zlatavé barvy, přidáme okrojky bílého chřestu, ochutíme solí. Toto vzniklé „ragout“ dáváme jako vložku do polévky.

Pošírované vejce

  • 5 vajec
  • 3 l vody
  • 100 ml lihového octa
  • 2 g soli

Postup: Vodu s octem a solí uvedeme do varu, poté stáhneme a držíme těsně pod bodem varu. Vejce rozklepneme, pomalu vložíme do vody a pošírujeme cca 3 minuty. Poté vejce vytáhneme na tác s papírem a posolíme a opepříme.

Chřest bílý

Chlebový krutón

  • 100 g kváskového chleba
  • přepuštěné máslo

Postup: Chleba nakrájíme na kostičky, necháme chviličku oschnout a na přepuštěném másle opečeme dozlatova.

Autor: Lidovky.cz