1. prosince 2018 6:39 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Polévka z hlívy ústřičné podle receptu Karolíny Kamberské

Polévka z hlívy ústřičné | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Polévka z hlívy ústřičné | foto: Každý den je svátek

Na dršťkové polévce mi od dětství vadí snad všechno – od názvu až po ty podivné bílé věci, co v ní plavou. Paradoxní přitom je, že mi opravdu chutná! Ráda si dám pár lžic lahodné oranžové tekutiny, ale musím si odmyslet, z čeho ta polévka vlastně je…

Zjistila jsem, že je to asi ženská záležitost, jsme prostě citlivky. Jednoho dne jsem ovšem objevila „dršťkovku“ z hlívy ústřičné. Tato proslulá zdravá houba dokáže vykouzlit stejně lahodnou polévku bez použití jediné dršťky. Proto je vynechávám i z jejího názvu. Škoda si kazit tu dokonalou chuť něčím tak přízemním.

Polévka z hlívy ústřičné

  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 plátky slaniny
  • 300 g hlívy ústřičné
  • sůl a pepř
  • 3 lžičky sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • 3 brambory typu C
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • 2 rovné lžičky sušené
  • majoránky
  • čerstvá majoránka, případně
  • petrželka

Sádlo si rozpusťte v kastrolu, cibule nakrájené na kostičky v něm opečte dosklovita. Pokud nemáte sádlo rádi, použijte klidně máslo nebo olivový olej. Mezitím nakrájejte slaninu na malé nudličky a přihoďte ji k cibuli, promíchejte. (Můžete jistě udělat i vegetariánskou variantu – v tom případě jen vynechte slaninu a jako tuk použijte olivový olej, polévka bude trochu jiná, ale pořád velmi lahodná.) Pak přidejte hlívu, kterou jste očistili a pokrájeli na kousky o hraně asi 4 cm. Nechte hlívu opékat 5 minut. Poté osolte, opepřete, přidejte obě papriky a ještě chvilku opékejte.

V mezičase oškrábejte brambory a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je k hlívě, ještě minutku opečte a zalijte litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Nakonec vmíchejte smetanu, česnek a sušenou majoránku (tu rozemněte mezi prsty, víc se rozvoní) a nechte už jen přejít varem. Polévku ochutnejte a případně dosolte. Zakryjte ji pokličkou, vypněte, nechte pár minut odstát a podávejte. Na talířích ještě ozdobte čerstvou majoránkou.

Lidovky.cz