Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Polévka z hlívy ústřičné podle receptu Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:39
Na dršťkové polévce mi od dětství vadí snad všechno – od názvu až po ty podivné bílé věci, co v ní plavou. Paradoxní přitom je, že mi opravdu chutná! Ráda si dám pár lžic lahodné oranžové tekutiny, ale musím si odmyslet, z čeho ta polévka vlastně je…

Polévka z hlívy ústřičné foto: Každý den je svátek

Zjistila jsem, že je to asi ženská záležitost, jsme prostě citlivky. Jednoho dne jsem ovšem objevila „dršťkovku“ z hlívy ústřičné. Tato proslulá zdravá houba dokáže vykouzlit stejně lahodnou polévku bez použití jediné dršťky. Proto je vynechávám i z jejího názvu. Škoda si kazit tu dokonalou chuť něčím tak přízemním.

Polévka z hlívy ústřičné

  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 2 plátky slaniny
  • 300 g hlívy ústřičné
  • sůl a pepř
  • 3 lžičky sladké papriky
  • špetka pálivé papriky
  • 3 brambory typu C
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • 2 rovné lžičky sušené
  • majoránky
  • čerstvá majoránka, případně
  • petrželka

Sádlo si rozpusťte v kastrolu, cibule nakrájené na kostičky v něm opečte dosklovita. Pokud nemáte sádlo rádi, použijte klidně máslo nebo olivový olej. Mezitím nakrájejte slaninu na malé nudličky a přihoďte ji k cibuli, promíchejte. (Můžete jistě udělat i vegetariánskou variantu – v tom případě jen vynechte slaninu a jako tuk použijte olivový olej, polévka bude trochu jiná, ale pořád velmi lahodná.) Pak přidejte hlívu, kterou jste očistili a pokrájeli na kousky o hraně asi 4 cm. Nechte hlívu opékat 5 minut. Poté osolte, opepřete, přidejte obě papriky a ještě chvilku opékejte.

V mezičase oškrábejte brambory a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je k hlívě, ještě minutku opečte a zalijte litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Nakonec vmíchejte smetanu, česnek a sušenou majoránku (tu rozemněte mezi prsty, víc se rozvoní) a nechte už jen přejít varem. Polévku ochutnejte a případně dosolte. Zakryjte ji pokličkou, vypněte, nechte pár minut odstát a podávejte. Na talířích ještě ozdobte čerstvou majoránkou.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...