Jedná se o hlízy rostliny povijnice batátové, tedy botanicky patří do skupiny svlačcovitých. Mají žlutou barvu a ty oranžové se v Severní Americe nazývají jam.
Jen blázen by si batátů nevšímal
Sladké brambory obsahují hodně zdraví prospěšných látek a byly dokonce zařazeny mezi nejzdravější zeleninu na naší planetě. Tak se do nich pusťe, protože jen blázen by si této exotické zeleniny nevšímal! Jsou totiž plné škrobů, zdravé vlákniny a obsahují dobrou dávku vitamínů, především B a C a minerálů, včetně železa, vápníku, magnesia, draslíku a selenu. Sladké brambory jsou významných antioxidantem právě pro svoji velkou dávku betakarotenů, který zahrnuje provitamín A.
Dagmar HeřtováDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Je autorkou knihy Bylinky na mém stole. Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh. |
Účinně také pomáhají trávení a udržují v rovnováze naše zažívací ústrojí a to díky vysoké dávce fytosterolů, které pocházejí z rostlin, ale strukturálně jsou podobné cholestrolu. Konzumací surovin bohatých na tento rostlinný fytosterol soutěží s cholesterolem o míře absorbování do zažívacího systému a tím vlastně hladinu cholesterolu snižují.
Polévka za tepla i za studena
Kulinářsky a chuťově jsou batáty velmi variabilní surovinou, se kterou se dá báječně vařit. Nakonec, kdo by neznal hranolky ze sladkých brambor? Jejich chuť je nasládlá, nikoliv však výrazná, takže si rozumí i s pikantnějším a výraznějším kořením a bylinkami.
Sladké brambory se ideálně hodí k červené paprice, ta jim dodá svoji osobitou příchuť a tak jsem je obě zkombinovala do polévky. A v létě si na ní můžete pochutnat podle nálady a počasí. Zapečení papriky předem je nutné pro dosažení výraznější chutě, která batátům prospívá. Samozřejmě žádná mouka, batáty jsou upečené a rozmixované, krémové samy o sobě. Ačkoliv je tato polévka lahodná teplá, lze ji asi na 2 hodiny zchladit a servírovat pro osvěžení studenou.
Polévka z pečených paprik a sladkých brambor
Na hrnec polévky:
- 2 červené masité papriky
- 2 středně velké sladké brambory
- 2 banánové šalotky
- 6 stroužků česneku
- 3 lžíce světlého olivového oleje
- 1 1/2 litru zeleninového vývaru
- vločková mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- 3 lžíce řeckého bílého jogurtu
- hrst pistáciových oříšků
- lžíce extra panenského olivového oleje
Postup: Nejdříve si zahřejme troubu na 180° C. Oloupeme sladké brambory, rozpůlíme je a nakrájíme je asi na 3 mm silná půlkolečka. Omyjeme papriky, rozpůlíme je a vykrojíme jadřince a stopku a nakrájíme na plátky asi půl centimetru. Připravíme si stroužky česneku, které neloupeme. Oloupeme šalotky a rozřízneme je podélně. Plech na pečení si vyložíme papírem, zakapeme olejem a rozetřeme.
Vložíme brmabory, papriky, šalotku a celé stroužky česneku. Mírně osolíme, opepříme a dáme do trouby asi na 30 minut péct, dokud nebudou sladké brambory měkké. Opečenou zeleninu vyndáme, stroužky česneku vyloupeme a vše přendáme do hrnce. Zalijeme horkým vývarem a přideveme k varu a jen pár minut povaříme. Sejmeme z ohně a polévku rozmixujeme. Ochutnáme a případně dochutíme solí. Přidáme jogurt a už jen zamícháme.
Podáváme s extra panenským olivovým olejem a bílým jogurtem. Nakonec přidáme plátky pistáciových oříšků. Ačkoliv je tato polévka lahodná teplá, lze ji asi na 2 hodiny zchladit a servírovat studenou.