Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Popové Mexiko. To je restaurace Hombre del Mundo

Jídlo

  6:00
Málokde je na jednom místě taková koncentrace restaurací, fastfoodů a stravovacích zařízení vůbec, jako na pražském Smíchově v okolí Anděla. Jsou zde zastoupeny snad všechny druhy české i mezinárodní kuchyně, takže není divu, že tu neschází ani ta mexická.

Popové Mexiko. To je restaurace Hombre del Mundo foto: MAFRA - Michal Sváček

Restaurant Hombre del Mundo se nachází v domě ze třicátých let na rohu ulic Nádražní a Bozděchova. Už zvenčí je kolemjdoucímu jasné, že tady se hraje na latinskoamerickou strunu. Vývěsní štíty jakoby sbité z prken s dominantím logem HOMBRE lákají do trochu jiného světa, než jaký představuje okolní směs činžáků a moderní architektury.

Důstojní povaleči

Vstupuje se přímo z ulice do prostoru, který lze nejlépe popsat tvarem písmene J. V rohové vstupní části je bar, který za okny a při stěnách zdobí množství zeleně, převážně kaktusů. Vzduchotechnika nad barem jako by vyšla z dílny nějakého moderního aztéckého kováře. Bar zároveň odděluje kratší kuřáckou část od nekuřácké.
Menšímu prostoru dominuje kolorovaná fotografie přes celou stěnu, je na ní partička všelijak vyšňořených mexických chlapíků v nadživotní velikosti.

Tváří se tak důstojně, že by to klidně mohli být zadumaní revolucionáři zrovna tak jako kavárenští povaleči nebo akcionáři nějaké menší mexické ropné společnosti, trávící svůj čas v nějaké venkovní kavárně. Na ostatních stěnách jsou vedle žánrových obrázků a fotek různé stylové dekorační předměty, jako vějíře z pleteného lýka, vzorované brašničky nebo sombrera.

Meziokenní pilíře jsou obloženy cihelnými obkladačkami, aby budily dojem režného zdiva. Vzhledem k poměrně hlubokému ostění oken jsou prostory za nimi využity pro zvýšené sezení pro dvojice, s přístupem po třech schodech. Stěny jsou vymalovány metodou flekatého tupování v barvě oranžové a místy hráškově zelené. I na záchodech, na jejichž dveřích mě překvapily nakašírované dubové listy, se skromnými tuzemskými prostředky podařilo vytvořit latinskoamerický styl. Celkový dojem z interiéru je skutečně až koloniální, byť je sestaven z vcelku běžných tuzemských prvků.

Na jídelním lístku najdete všechno, co člověk očekává od tohoto druhu podniku: enchiladas, tacos, tostadas, burritos, fajitas i quesadillas, dále saláty, ryby, čerstvé těstoviny, pokrmy na grilu i špízy s množstvím omáček a příloh.

My jsme si jako první dali flautas con pollo y salsa de tomate, což není - jak by se na první pohled zdálo - název povídky od Gabriela Garcii Márqueze, ale předkrm ze smažené kukuřičné tortilly se směsí sýru a kuřecího masa, s cibulí, česnekem, balkánským sýrem, podávaný s kořeněnou tomatovou salsou (106 Kč).

Restaurant Hombre del Mundo

Nádražní 29/21
Praha 5
www.hombredelmundo.cz
Tel: 257 326 902

Jídlo ***

Obsluha ***

Atmosféra ****

Celkový dojem ***

Jídlo nadmíru křupavé, takže při krájení svinuté tortilly až odlétávaly drobné křupinky. Na začátek dobrá vizitka mexické chuti, i když tomatová salsa byla stran pikantnosti více než krotká. Z polévek dostal přednost caldo fuerte de res noc vedura Mexicana, tortilla frita y guacomale, tedy silný hovězí vývar s mexickou zeleninovou směsí (kukuřice, hrášek, fazole), fritovanými proužky tortilly a guacamole (43 Kč). Zeleninová směs ovšem byla logicky z nakládaného polotovaru, takže člověk opravdu nemohl propadnout přesvědčení, že ji tu odebírají od prověřených českých sedláků, jak bývá dnes v některých restauracích zvykem tvrdit. Jinak sympatický příklad toho, že dobrá hovězí polévka může chutnat úplně jinak než ta známá s játrovými knedlíčky.

Jako hlavní chod jsme zvolili jídla z kapitoly „mexická“. Enschiladas de res noc salsa verde y tortillas, v překladu roštěná s chilli papričkami, česnekem, oreganem, cibulí, římským kmínem a pšeničnými tortillami na tomatových fazolích, zdobená čerstvou cibulí s drceným pepřem a koriandrem (215 Kč). Asi nejlepší z ochutnaných jídel, s přiměřenou pikantností, ze které člověka nebolí uši.

Zato fajitas mixta tres tipos de carne aneb restované kuřecí, vepřové a hovězí maso s cibulí a fajitas kořením podávané na rozpálené pánvičce s tortillami a třemi druhy salsy (215 Kč) bylo trochu mdlé, bez oné typické kouřové chuti. Jídlo tu servírují na rozměrných keramických talířích, pokud si ovšem nedáte něco na pánvi.

V jemnějším podání

V nabídce nápojů stojí na prvním místě mimořádné množství koktejlů, dále domácí limonády od malinové, citronové, badyánové až po zázvorovou, a dokonce okurkovou. Jako pivo tu točí Staropramen světlý i černý ležák a Granát, v lahvi tu dostanete Pislner Urquell, Stellu Alois, Guinesse či Desperada. Ve vínech je výběr ještě větší: moravská (Mikulov, Bílovice, Valtice), francouzská, italská, španělská, chilská, argentinská i australská (0,75 l od 190 do 680 Kč). Rozlévaná pak nabízejí vína italská z oblasti Vento. A četba seznamu destilátů, zvláště tequilly, vám bez problému ukrátí čas při pití kávy po dobrém jídle.

Restaurace Hombre del Mundo nabízí českému strávníkovi mexickou kuchyni v jakési pop formě, bez její syrovosti a drsnosti. Je to pochopitelná volba, která zájemce o jiné chuti neodradí, naopak mu jde na ruku. Zvláště když tu atmosféru dotváří tlumená latinskoamerická hudba, jejíž výskavé trumpety přehluší i nervózní troubení klaksonů aut z přilehlé frekventované křižovatky.

Celkový dojem z interiéru je skutečně až koloniální, byť je sestaven z vcelku běžných tuzemských prvků. Na jídelním lístku najdete všechno, co člověk očekává od tohoto druhu podniku: enchiladas, tacos, tostadas, burritos, fajitas i quesadillas, dále saláty, ryby, čerstvé těstoviny, pokrmy na grilu i špízy.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...