Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Popusťte uzdu fantazii a připravte si smaženou zeleninovou ‚rýži’ s vejci a slaninou

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou foto: Lucie Grusová

Recept
Tohle jednoduché zeleninové jídlo je takový malý kuchařský poklad. Dá se velice snadno obměňovat, můžete ho připravit jako rychlý oběd či večeři, vynecháním slaniny a vajec vám poskytne základ hlavního jídla, kde ho jako přílohu doplníte kouskem masa. „Rýži" si můžete připravit dopředu a ráno, až budete pospíchat, stačí ji prohřát a rozmíchat s vejci jako extra rychlou snídani. Směs můžete dochutit vaším oblíbeným kořením, přimíchat různé bylinky.
  5:06

Smažená zeleninová „rýže“ s vejci a slaninou

  • 150 g cibule
  • 150 g slaniny
  • 500 g celeru
  • 150 g mrkve
  • 4 vejce
  • 2 lžíce ghí nebo sádla
  • 1 lahůdková cibulka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Ve velké pánvi (opravdu co největší) si rozehřejte tuk a na něm na střední teplotu za častého promíchání osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Jakmile je cibule i slanina opečená hezky dohněda, přisypte k nim očištěnou syrovou zeleninu (celer a mrkev), rozdrcenou ve stolním mixéru na zrníčka ve velikosti rýže.

Obsah pánve osolte a opepřete, za častého promíchání nechte orestovat. Pak teplotu plotýnky stáhněte na nižší výkon a pánev zakryjte pokličkou. Zeleninu není nutné podlévat, pustí dostatek vláhy, aby se nepřipékala a přitom zůstala hezky kyprá.

Občas směs zkontrolujte a promíchejte. Duste, dokud zelenina nezměkne. To trvá přibližně 10-15 minut.

Jakmile jsou zrníčka celeru a mrkve příjemně měkké na skus, odstraňte z pánve pokličku, zvyšte výkon plotýnky, zeleninovou směs shrňte ke straně a na odkryté dno vyklepněte vejce. Osolte je a opepřete.

Nechte je odspodu zatáhnout a pak je jen několika prohrábnutími promíchejte. Nechceme z nich udělat klasická míchaná vejce, spíše potrhanou omeletu.

Jakmile veškerá vaječná směs ztuhne, rozdělte ji měchačkou na jednotlivé hrudky a ty promíchejte se zeleninou, kterou jste si v pánvi předtím shrnuli ke straně. Směs na talíři při podávání ozdobte na kolečka nakrájenou lahůdkovou cibulkou. Slaninu můžete v receptu nahradit kousky masa od večeře. Pouze ho přidejte až na závěr a krátce prohřejte. 

Autor: