10. srpna 2019 8:57 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Známý šéfkuchař z pořadu MasterChef otevře v Praze novou restauraci. Vsadí na středoevropskou kuchyni

Marek Fichtner | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Marek Fichtner | foto: John Dorry

Praha Šéfkuchař a někdejší porotce pořadu MasterChef Česko Marek Fichtner povede novou restauraci v centru Prahy. Otevřít má v říjnu v prostorách bývalé prvorepublikové banky ve Šporkovském paláci. Tam, kde v minulosti bývaly přepážky bankéřů, lidé ochutnají středoevropskou kuchyni.

Marek Fichtner posledních pět let působil v hotelu Augustine z řetězce Marriott na Malé Straně. Ještě před tím vedl provozy na několika zaoceánských lodích. „Pokud půjde všechno podle plánu, tak v říjnu otevřeme,“ uvedl Fichtner ve středu na Facebooku. 

Interiér restaurace navrhuje studio architekta Stanislava Fialy. Nově se propojí tři patra bývalé banky a jejího trezoru kubistickým prostupem. Kubistické prvky se odrazí i na dalších prvcích interiéru. Podle autorů jde o poctu architektu Josefu Gočárovi, který objekt paláce pro původní banku navrhoval.

Marek Fichtner

Marek Fichtner

Nová restaurace spojí dva koncepty. Ve velké hale, kde býval trezor, se bude připravovat klasická středoevropská kuchyně. Po stranách vyřezaná obrovská okna, kterými budou moci hosté nahlížet do kuchyně, budou sloužit také jako výdejní místa pro číšníky. Nahoře má být gril. Středoevropská kuchyně a gril jdou podle Fichtnera dobře dohromady. Na jídelním lístku se objeví například porchetta nebo pražská pleskavice, která našla inspiraci v tradiční srbské pljeskavici.

„Několik let dělám v pětihvězdičkových hotelech. Do zahraničí už nechci, svoji budoucnost vidím na pražském trhu, v pražských restauracích. Každý přechod je zajímavý a otevření nové restaurace je spojeno s řešením mnoha věcí,“ vysvětlil Fichtner.

Patrik Jaros a Marek Fichtner (vpravo) budou spolupracovat v nové restauraci ve...

Patrik Jaros a Marek Fichtner (vpravo) budou spolupracovat v nové restauraci ve Šporkovském paláci v Praze 1.

I přestože je Šporkovský palác v centru plném turistů, nová restaurace bude cílit na místní. Fichtner je zvyklý z luxusního hotelu Augustine na bohatší klientelu. Nyní by se ale rád zaměřil i na střední vrstvu. „Určitě nebudeme prodávat polévku za 20 korun, ale ani za 150,“ objasnil.

Vzhledem k místu by se mohla restaurace jmenovat Špork, provozovatelé však nakonec zvolili název „Červený Jelen“. I ten má spojitost s českým šlechticem a mecenášem umění Františkem Antonínem Sporckem. V nedaleké uličce U Svatého Huberta navíc visí dva okřídlení červení jeleni.

Úspěšně se podařilo zavést vlastní restauraci třeba Janu Punčocháři. Stejně jako Fichtner působil jako porotce soutěže MasterChef a také se vzdal prestižního místa, a to pražské restauraci Grand Cru. Restauraci U Matěje otevřel letos na jaře a už od počátku má rezervace na dlouhou dobu dopředu. 

„Mít vlastní restauraci zaměřenou na českou kuchyni bylo mým dlouholetým snem. U Matěje budeme dělat věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ prezentuje Punčochář koncept svého podniku na webových stránkách.

jabKamila Jablonická

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz