Neděle 18. dubna 2021svátek má Valérie 3 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Portugalské jídlo pica pau. Proč si k němu dát vychlazené pivo?

Pica pau | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pica pau | foto: Chilli, průvodce světem pálivého jídla

Pica pau znamená portugalsky datel. Název tohoto jídla odkazuje ke způsobu podávání. Kousky restovaného kvalitního hovězího se napichují přímo z pánve na párátka. K tomuto rychlému a jednoduchému hospodskému pokrmu se skvěle hodí vychlazené pivo a čerstvé pečivo k namáčení do omáčky.

Pica pau

  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, propasírovaného
  • 1 birdʼs eye paprička, rozpůlená podélně
  • 300 g hovězí svíčkové, nakrájené na kostky
  • 150 g šunky jamón serrano nebo parma, nakrájené na proužky
  • 10 malých nakládaných okurčiček
  • 2–3 lžíce bílého vína
  • hrst petrželky, nasekané
  • 1 citron, nakrájený na čtvrtky
  • 150 g nakládané zeleniny (mrkev, cibulky, olivy, květák)
  • sůl, pepř

chilli olej:

  • 300 ml kvalitního olivového oleje
  • 7 nakládaných piri piri, nebo malagueta papriček
  • 10 sušených piri piri, nebo malagueta papriček
  • 4 stroužky česneku, propasírovaného
  • 2 lžíce brandy
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1 lžíce octa
  • 3 bobkové listy
  • sůl, pepř

Postup: Nejdřív připravíme chilli olej. Čerstvé i sušené papričky rozmixujeme s trochou vody v mixéru na pastu. Přidáme sůl. Na oleji rozpálíme asi 60 ml oleje. Přidáme chilli pastu, česnek, brandy, citronovou kůru a šťávu, papriku, ocet a bobkový list. Na mírném ohni restujeme asi 4 minuty, dokud se alkohol nevypaří a směs mírně nezkaramelizuje. Odložíme směs stranou a smícháme se zbytkem oleje.

Na pánvi rozpustíme sádlo společně s olivovým olejem. Přidáme česnek, maso a chilli, osolíme a opepříme a smažíme 3–4 minuty. Přihodíme šunku, nakládanou zeleninu a okurky. Zalijeme vínem. Necháme ještě minutu vařit, odstavíme z plamene a přidáme petrželku. Podáváme teplé přímo z pánve, s bílým chlebem nebo bagetou, pokapané citronem a chilli olejem.

Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

Vadí mi, když u nás Slováci nemluví česky, říká hlasová poradkyně

Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude pohoršovat. Je dost zralá a dost zaměstnaná...

Cestu do Egypta nedoporučuji. Covid tu prodělat nechcete, říká velvyslanec

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V turistických letoviscích jsou nemocnice pro pacienty s covidem-19. Je však třeba mít dobré pojištění v případě...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!