Diskuse k článku
Potravinoví giganti investují do zlepšení chuti stévie. Je alternativou cukru
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
Co je to za pozoruhodný evoluční proces, kdy se z málo známé rostliny stane globální odvětví ? Vážně čtyři miliony dolarů ročně? To je obrat místní fabričky v Horní Dolní. |
![]() |
K. Jež 888Stévií se sladí moře let v Japonsku, USA, Mexiku a všude možně. Jen EU trvalo strašně dlouho to schválit. A třeba olej s nulou kalorií neschválila dosud. |
![]() |
J. DřevojanTakže embargo na dovoz stévie do Evropy o kterém jsem čel před cca 3 lety už opadl? |
![]() |
K. Jež 888To nevím, ale sladidla jsou už běžně dostupná. Já, už skoro dva roky sladím sladidlem SlaDIA je to sukralóza se sladidlem ze stévie. Energetická hodnota je cca 150 kj ma 100 g, což je při velikosti tabletek jako sacharin prakticky nula. Může se jich sníst max. 60 za den. Stojí to cca 220 kč/700 tablet. Sladím tím všechno kromě kávy, tam to absolutně zkazí její chuť. V čaji jsem si na to po nějakém čase zvyknul.. Rozdrcenými tabletami sladím i puding, saláty a kde co. Jen na tu chuť je třeba si zvyknout a jde to. Je to prostě o zvyku. Zkusil jsem několik sladidel ze stévie. Toto mi připadá nejméně nechutné. ::))) Proto asi chtějí tu chuť zlepšit. :) Mrkněte na net. Nabídka je už veliká. |
![]() |
Š. ApolenJestli bylo embargo na stévii, tak to byla práce firem, které vyrábí sladidla. |