Středa 28. října 2020Den vzniku samostatného československého státu 3 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Víno, džus i chleba. Potraviny, které lidé mylně považují za veganské

Víno, ilustraní foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Víno, ilustraní foto | foto: Shutterstock

Slovo veganský neznamená jen, že pokrm nebude obsahovat maso, mléko nebo vejce. Bohužel je spousta potravin, o kterých si hned na první pohled pomyslíte, že majhí rostlinný původ, často ale obsahují množství látek živočišného původu. Avšak nezoufejte! Tento jednoduchý průvodce by měl při vašem dalším nákupu minimalizovat potřebu pročítání etiket uvedených výrobků.

Jak je poznat? Podívejte se na seznam potravin podle serveru One Green Planet, které z nich to mohou být.

Rafinovaný bílý cukr a třtinový cukr – bílý cukr se rafinuje pomocí živočišného uhlí. Třtinový cukr je vlastně bílý cukr, do kterého je zpět přimíchána melasa, která změní barvu, texturu i chuť

Cukr. Ilustrační foto.


Chleba – může obsahovat mléko a tuky živočišného původu jako máslo a sádlo. Rychlý pohled na složení by vám měl pomoci rychle identifikovat neveganské pečivo.

Gumoví medvídci – gumové bonbony s ovocnými příchutěmi mohou obsahovat želatinu, což znamená, že nejsou ani vegetariánské. Želatina je extrahována z vařených zvířecích kůží, kostí, vaziv, šlach, kopyt a chrupavek.

Sójové jogurty a sýry – někteří výrobci rezignovali na ideu používání mléka na rostlinné bázi při výrobě jejich jogurtů a sýrů. Přidávají totiž do svých výrobků kasein - tedy protein získaný kravského mléka. Jejich výrobky jsou pak krémovitější.

Polévka miso  - hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso – mnoho restaurací přidává rybí (dashi) vývar, aby zvýraznily její chuť.

Rostlinné sušené mléko – další z produktů, který obsahuje kasein. Ten zabraňuje jeho hrudkovatění.

Worcestrová omáčka – není to jen silnější sojová omáčka. obsahuje totiž ančovičky.

Želé – desert je vyroben ze želatiny. Ta se dá nahradit například irským mechem (puchratka kadeřavá), nebo místo ní můžete požít agar agar (vegetariánská želatina). Dosáhnete tak výživnějšího pokrmu.

Pivo – některé pivovary totiž používají želatinu získanou z rybích plovacích měchýřů. Některá piva mohou také obsahovat želatinu, med, živočišnou bílkovinu (vaječnou bílkovinu a sušený krevní prášek) a kasein. Naštěstí lze najít mnoho pivovarů velkých značek i menších rodinných pivovarů.

Bock.

Víno – většina vín není veganská. Výrobci používají želatinu, chitosan, kasein a vaječnou bílkovinu jako doplňky, které mají odstranit organické sloučeniny a zplešit chuť.

Zeleninové polévky z pytlíku – mnoho jich obsahuje dochucovadla kuřecí, hovězí nebo vepřové příchuť.

Ovocné džusy – některé obsahují barvivo z brouka červce lakového anebo červce nopálového (karmín). Do některých džusů se přidává vitamin D3, který se získává z lanolinu (žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu).

Náhražky masa – některé mají ve svém složení mléčné produkty a vaječné bílky.

Žvýkačky – želatina a kyselina stearová, která se získává z živočišných zdrojů.

Dala jsem přednost rodině, říká v otevřené zpovědi čerstvá padesátnice Csáková

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bez vytáček a věcně mluví o svých kulatinách, stejně jako o úspěších, pádech a podivných životních obdobích. Ilona...

ANALÝZA: Boj o Karabach popírá ideologii. Zajímavou roli hraje Izrael

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nově rozdmýchaný ozbrojený konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem je v mnoha lidových veřejných diskusích popisován jako...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...