Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Praha hostí melounový festival, z ovoce se bude vařit i vyřezávat

Jídlo

  15:37
PRAHA - Atraktivní podívanou chtějí nabídnout pořadatelé šestého ročníku Melounového festivalu 2009, který se v pátek a sobotu uskuteční v pražském nákupním centru Metropole Zličín. Zúčastní se ho 55 řezbářů z celé Evropy, kteří představí více než 250 vyřezaných vodních a cukrových melounů. Připraven je bohatý doprovodný program včetně mistrovství v pojídání melounů, soutěže o nejlepšího melounového strašáka nebo ukázky vaření z melounů.

Vyřezávání melounů foto: Reprofoto

"Vyřezávání melounů je velmi atraktivní pro diváky. V minulosti to nabízely pouze asijské restaurace. Festival představí několik soutěží včetně prvního mistrovství Evropy," řekl za pořadatele Luděk Procházka z Czech Carving Studia.

Vyřezávání melounů je podle pořadatelů v gastronomii velmi přitažlivou součástí kulinární prezentace. "Restaurace i hotely posílají své zaměstnance, kuchaře, cukráře na školení a má to velký úspěch," uvedl Procházka.

Na festivalu se sejdou profesionální i amatérští kuchaři, cukráři a řezbáři z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Francie, Španělska, Británie, Německa a Belgie. Mezi účastníky budou držitelé ocenění ze světových kuchařských soutěží a olympiády. Z českých mistrů své umění představí Jan Hajný, Martin Šrejber, Jana Davidová, Markéta Suchá a Petr Formánek, kteří se projevili jako zdatní řezbáři už v minulých letech.

V Česku se vyřezávání této zeleniny, která patří do čeledi tykvovitých, praktikuje asi deset let. Původně prý šlo především o asijskou záležitost. "Asijský styl je jemnější, preciznější, Italové řežou trochu hruběji, ale o to je to zajímavější. V Americe někdy výsledek působí až jako kýč. Na světových soutěžích, které se konají většinou na podzim, se objevují také dýně," uvedl Procházka.

Vhodně jsou vodní i cukrové melouny
Vhodné pro vyřezávání jsou podle znalců vodní i cukrové melouny. Cení se prý zejména odrůda bez semínek, s hutnou dužinou. Řezbáři se tak mohou dostat více do hloubky. Cukrové zase mají zajímavé barvy. Pro začátečníky je přitažlivé vyřezávání květin, zatímco profesionálové si potrpí na složité tvary. "Populární je například téma mořský a podmořský svět. Objevují se tam lodě, chobotnice nebo ryby," poznamenal Procházka.

Řezbáři používají nože na zeleninu, ale také speciální dláta. Mimo zručnosti a fantazie se prý musí obrnit trpělivostí. Práce vyžaduje precizní přístup.

Vyřezávání melounů

Absolutním mistrem se stane účastník, který vyhraje superfinále. Hodnotit se prý bude jako ve fotbale. "Může se stát, že účastník projde předchozími koly 'jen tak tak', ale nakonec vyhraje," uvedl Procházka.

Charitativní akce
Mezi doprovodnými akcemi budou soutěže pro dospělé i děti. Připravena je barmanská show nebo výtvarný projekt Obhajoba pastelky. Vyřezané melouny se budou od sobotních 15:00 prodávat. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Kapka naděje, která pomáhá mimo jiné dětem s poruchou krvetvorby.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...