6. února 2018 6:50 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

VIDEORECEPT: Pravá Asie. Jak na thajské zelené kari, poradí šéfkuchař

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse

Jak na thajské kari, jarní závitky či ostrý salát? Naučte se připravit ty nejlepší asijské pokrmy s jedním z nejlepším českých šéfkuchařů. Server Lidovky.cz startuje seriál exkluzivních videoreceptů ve spolupráci se šéfkuchařem Štěpánem Návratem z restaurace Café Buddha. V prvním dílu pro vás ve své kuchyni připraví thajské zelené kari.

Thajské zelené kari

Omáčka:

  • 4-7 lžic zelené kari pasty (dle pálivosti)
  • 1 stroužek česneku
  • 1-2 ks zeleného chilli
  • 1-2 dcl zeleninového vývaru
  • 5 ks bílý pepř
  • 2 ks citrónová tráva
  • ½ lžíce římský kmín
  • 20-40 g palmový/hnědý cukr na dochucení
  • 5-8 lžic rybí omáčka na dochucení
  • 500 ml kokosové mléko

Do omáčky: (dle libosti)

  • 300-500 g kuřecích stehenních kousků nebo prsíček (krevety, losos, hovězí)
  • 100 g bambusu
  • 100 g lilku nebo jakákoliv zelenina dle chuti

Dekorace:

  • 15 g čerstvý koriandr
  • 25 g thajské bazalky
  • 1-2 ks limetová šťáva

Nejprve si očistěte maso. Rozehřejte si pánev, přidejte olej, suché koření (rozvonění) a po minutě i kari pastu, do které přidáváme postupně kokosové mléko (na 2-3x), pořádně zamícháme a přidáme zbytek ingrediencí včetně vývaru. Omáčku si poté dochutíme – má být sladkoslaná, pikantní chuť – a redukujeme dle libosti.

Posléze přidejte maso a zeleninu, chvíli povařte a můžete servírovat. Na dekoraci použijeme čerstvý koriandr, bazalku a zakápneme limetou. Servírujeme s jasmínovou rýží nebo nudlemi.

apeAlena Pecháčková, jbsJiří Bigas
  • 0Diskuse




Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové
Rakovina prsu může postihnout každou ženu. Včasné odhalení je klíčové

Říjen je celosvětově označován jako měsíc boje proti rakovině prsu. Cílem řady kampaní a přednášek je především poukázat na to, že rakovina prsu může postihnout každou ženu bez ohledu na věk. Včasné nalezení nádoru značně zvyšuje šanci uzdravení.