Thajské zelené kari
Omáčka:
- 4-7 lžic zelené kari pasty (dle pálivosti)
- 1 stroužek česneku
- 1-2 ks zeleného chilli
- 1-2 dcl zeleninového vývaru
- 5 ks bílý pepř
- 2 ks citrónová tráva
- ½ lžíce římský kmín
- 20-40 g palmový/hnědý cukr na dochucení
- 5-8 lžic rybí omáčka na dochucení
- 500 ml kokosové mléko
Do omáčky: (dle libosti)
- 300-500 g kuřecích stehenních kousků nebo prsíček (krevety, losos, hovězí)
- 100 g bambusu
- 100 g lilku nebo jakákoliv zelenina dle chuti
Dekorace:
- 15 g čerstvý koriandr
- 25 g thajské bazalky
- 1-2 ks limetová šťáva
Nejprve si očistěte maso. Rozehřejte si pánev, přidejte olej, suché koření (rozvonění) a po minutě i kari pastu, do které přidáváme postupně kokosové mléko (na 2-3x), pořádně zamícháme a přidáme zbytek ingrediencí včetně vývaru. Omáčku si poté dochutíme – má být sladkoslaná, pikantní chuť – a redukujeme dle libosti.
Posléze přidejte maso a zeleninu, chvíli povařte a můžete servírovat. Na dekoraci použijeme čerstvý koriandr, bazalku a zakápneme limetou. Servírujeme s jasmínovou rýží nebo nudlemi.