5. ledna 2016 6:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pravé boby i nejlepší procedury. Jak v Belgii vznikají nejchutnější čokolády světa?

Čokláda a kakaové boby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokláda a kakaové boby | foto: Shutterstock

AWANS (BELGIE) Chuao, Baracoa, Hacienda Rio Peripa: tak jako značková vína existuje i Romanée Conti ve světě čokolády. V Belgii se hrstka výrobců čokolády, kteří pečlivě dohlížejí na celý proces produkce počínaje výběrem kakaových bobů, stala pravými mistry v tomto oboru. Píše o tom agentura AFP.

Představte si tisíce kakaových bobů sušících se na slunci v Latinské Americe na plantáži Chuao ve Venezuele. Odsud podle expertů pochází nejlepší čokoláda na světě.

Benoit Nihant hovoří - jako someliér o vinici zalité paprsky zapadajícího slunce - s úctou o těchto bobech, které přicházejí v jutových pytlích do jeho dílny v Awansu, městečku na předměstí Lutychu na jihu Belgie.

Benoit Nihant patří spolu s Pierrem Marcolinim k oné malé skupině výrobců čokolády, kteří ovládají od začátku do konce umění čokolády, od pražení bobů po nejrafinovanější konečné kreace.

„Vyrobená s láskou“

„Trvalo nám tři čtyři roky, než jsme se všechno opravdu naučili,“ uvádí Benoit Nihant. Původně inženýr pracující v metalurgii si krátce před svým třicátým rokem uvědomil, že nedělá to, co by ho opravdu uspokojovalo. „Chtěl jsem něco vytvářet a mít z toho radost,“ svěřuje se.

„Dobrá čokoláda se vyrábí s láskou, z kakaových bobů pocházejících z malého území, které byly pečlivě vybrány, nikoli smíchány se sklizní ze sousední plantáže. Je to čokoláda, kdy si je plantážník vědom přání výrobce a dodržuje pečlivě etapy fermentace a sušení,“ vysvětluje Benoit Nihant ve svém obchodě umístěném v přední části jeho dílny.

Zvolil si devět plantáží ve Venezuele, v Ekvádoru, na Kubě, na Madagaskaru či na Bali. Brzy bude pěstovat vlastní kakaovníky v Peru, kde již zakoupil pozemky. Každoročně dováží zhruba 25 tun kakaových bobů do země, která je svou čokoládou světově proslulá: loni se jí v Belgii vyrobilo na 650 tisíc tun.

Potěšení něco stojí

Benoit Nihant investuje do vysoké kvality: své kakaové boby kupuje za šest až 12 eur za kilogram (162 až 324 korun). Většina výrobců čokolády se na rozdíl od něho zásobuje u nadnárodních společností, které míchají dohromady kakaové boby z různých plantáží, aby měl výsledný výrobek více jednotnou chuť.

Potěšení z čokolády Benoita Nihanta ale něco stojí: počítejte s 4,20 až 7,20 eura (113 až 195 Kč) za padesátigramovou tabulku.

Za velkým sklem, před zraky zvědavých zákazníků, je vidět dva obrovské stroje. Jeden je na pražení kakaových bobů a pochází z 50. let minulého století. Druhý se používá k sušení. Byl vyroben v 19. století a sloužil jako dekorace v hale jedné továrny v Řecku.

Začínali v garáži

Benoit Nihant připravuje sedmdesátiprocentní černou čokoládu výrazné, nikoli však hořké chuti. Jeho nejlepší výrobek k letošním Vánocům je ukázkou jeho umění: tvoří jej soustava pěti hvězdiček, z nichž každá představuje to nejlepší z určité plantáže. Prostřední hvězdička je naplněna jako belgická pralinka jemně solenými pekanovými oříšky.

Benoit Nihant začínal v garáži svého tchána a za necelých deset let je jeho dílna třikrát větší. Jeho malý podnik má dnes čtyři prodejny v Belgii, své produkty prodává na internetu a v několika obchodech v Japonsku. Nihant jedná o otevření prodejny v Číně a ve Spojených státech a o spolupráci s britským luxusním obchodním domem Harrods v Londýně.

„Jsme generace, která otřásla tradicemi a starými výrobními postupy. Svým způsobem přispíváme k belgickým tradicím,“ konstatuje Benoit Nihant.

ČTK

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.