Pondělí 6. dubna 2020svátek má Vendula 18 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Halibut, losos či candát. Co na štědrovečerní stůl místo kapra?

Uzený losos (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzený losos (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Bramborový salát a smažený kapr je v Česku tradiční štědrovečerní jídlo. Často ale lidem vadí bahnitá chuť a mnoho malých kostí. Lidé proto hledají jinou rybu, která by kapra nahradila. Velmi dobrou alternativou je losos, ale i candát, makrela či trochu dražší halibut. Server Lidovky.cz přináší několik receptů od nejlepších českých šéfkuchařů.

Pečená máslová makrela na gratinované muškátové dýni s batátovým pyré

(Ondřej Vykusa)

Porci makrely osolite, opepřite a z jedné strany namočte do koření Adobo - pomerančová kůra, mletý koriandr, drcený kmín, kurkuma, sušený česnek a opéct na tále z obou stran, poté dopéct v troubě 6 minut. Dýně jako u Tortugy, batatátové pyré vytvoříme ze sladkých brambor pečených v celku doměkka, oloupaných a vymíchaných společně s máslem, solí a špetkou skořice..

Smetanu svaříme společně s máslem a škrobem a neháme vychladit. Do této základní omáčky přidáme avokádo, spařený listový špenát a dochutíme solí a citr. šťávou. Nadrobné kostičky pokrájíme oloupanou pečenou červnou kapii, mango, meloun chantaloupe a medový a spojíme olivovým olejem.

Pečená máslová makrela

Losos v bylinkovo-ořechové krustě

  • 1 filet z lososa
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek petržele
  • 3 snítky šalvěje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g parmazánu
  • mořská sůl
  • polévková lžíce měkkého másla
  • 250 g plnotučného jogurtu

Postup: Opláchněte lososa a osušte. Opláchněte citron v horké vodě, osušte, velmi tence oloupejte kůru a najemno nakrájejte. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte. Opláchněte petržel a šalvěj, usušte, nasekejte a promíchejte. Smíchejte citronovou kůru, česnek, bylinky, ořechy, parmazán, mořskou sůl, pepř a měkké máslo. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Umístěte filet z lososa do podlouhlé zapékací mísy potřené máslem. Filet jemně posypte směsí z bylinek a ořechů. Lososa pečeme v troubě asi 25 minut. Jogurt smíchejte se solí a pepřem a podávejte s lososem. Vhodnou přílohou jsou brambory.

„Losos má sám o sobě velmi charakteristickou chuť. Pokud se spojí s bylinkami a ořechy, bude jen výraznější a prožitek z jídla stejně tak,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

Losos v krustě (ilustrační foto)

FILET Z CANDÁTA S KROUPETEM A HŘIBY

(Roman Paulus)

  • 600 g očištěných filetů z candáta i s kůží
  • 50 g šalotky
  • 150 g loupaných krupek (nebo klasických krup předem namočených ve vodě)
  • 30 g sušených hříbků
  • 50 g kořenové zeleniny
  • olej
  • máslo
  • kuřecí nebo zeleninový vývar
  • hladkolistá petržel
  • čerstvé houby
  • sůl
  • pepř

Postup: V hrnci osmahneme šalotku a česnek, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a krátce podusíme. Podlijeme vývarem, přidáme krupky, sušené houby a vaříme na mírném plameni 15 až 20 minut. Poté dochutíme solí a pepřem, lehce zjemníme máslem a před podáváním přidáme ještě hrst najemno nasekané hladkolisté petrželky. Filátka z candáta osolíme, opepříme, kůži lehce pomoučníme a opečeme na pánvi z obou stran dokřupava. Čerstvé houby opečeme na másle, dochutíme solí, případně pepřem a podáváme společně s rybou a kroupetem.

Houbové menu. Zkuste candáta s hřiby, radí Roman Paulus

Halibut s dýňovým pyré, marinovanou dýní a pěnou z kokosového mléka a jasmínové rýže

(restaurace Koishi Fish & Sushi)

  • halibut 1500 g
  • olivový olej 100 g
  • sůl
  • pepř

Halibuta osolit, opepřit a upéct na olivovém oleji

Dýňové pyré s curry

  • máslo 100 g
  • šalotka 2 ks
  • středně velká dýně Hokkaido
  • bílé víno 200ml
  • smetana 100 ml
  • 2 čajové lžičky curry
  • cukr
  • sůl

Na másle zpěnit šalotku, přidat dýni nakrájenou na kostky a spotit ji, přidat curry, zalít bílým vínem a svařit. Přidat smetanu, cukr, sůl a rozvařit a potom rozmixovat na pyré

Marinovaná dýně

  • Středně velká dýně Hokkaido
  • vinný ocet 350 ml
  • šampaňské 350 ml
  • kuřecí vývar 200 ml
  • 5 čajových lžiček curry
  • cukr 350 g
  • sůl

Dýni nakrájet na špalíčky, zavařit všechny suroviny a dýni krátce povařit na skus

Koishi fish & Sushi/ Halibut s dýňovým pyré a pěnou z kokosového mléka a jasmínová rýže

Pěna z kokosového mléka a jasmínové rýže

  • Máslo 100 g
  • dvě šalotky
  • jasmínová rýže 150 g
  • bílé víno 400 ml
  • kuřecí vývar 800 ml
  • kokosové mléko 800 ml
  • smetana 400 ml
  • šťáva z jedné lunetky
  • citronová verbena
  • jedna lžička třtinového cukru

Šalotku a jasmínovou rýži spotit na másle, zalít bílým vínem a svařit. Přidat kuřecí vývar a kokosové mléko a povařit deset minut. Dochutit limetkovou šťávou, třtinovým cukrem a citronovou verbenou.

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Lhaní se dá naučit. Emoce se však obelhat nedají, radí kriminální psycholog

Slovenský kriminální psycholog Ondrej Kubík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Naproti vám sedí podezřelý. Říká pravdu, nebo lže? Kriminální psycholog Ondrej Kubík ví, jak u výslechu přečíst mysl...

Premium

Dojemná záchrana? Nikoliv. MF DNES odhalila síť černého byznysu se psy

Psi z množírny z útulku. V bezpečí. Fenky Rózu a Mašličku MF DNES předala do... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Líbivá záchrana psů z nevhodných podmínek je skvělý byznys. Na jeho financování se podílí česká i německá veřejnost....

Máte virový, nebo bakteriální zánět? Vyzkoušeli jsme domácí CRP test
Máte virový, nebo bakteriální zánět? Vyzkoušeli jsme domácí CRP test

Dvacet testerek mělo možnost vyzkoušet domácí CRP test od Veroval. Jeho pomocí dokážete prověřit, jestli vám v těle řádí virový, nebo bakteriální zánět. Jak testy dopadly? A vyplatí se je pořizovat?