Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Přehnali jste oslavy? Zkuste recepty na nejlepší vyprošťováky

Jídlo

  6:00
Žaludek na vodě, svět se vám motá a hlava bolí? Po oslavách Silvestra celkem běžný stav. Ale nezoufejte, nejprve si dejte pár skleniček neperlivé vody a až se vám udělá trochu lépe, vyzkoušejte několik zaručených vyprošťováků.

Cibulačka s opečenou sýrovou bagetou. foto: Shutterstock

Do žaludku byste v kocovině měli dostat něco teplého, takže ani vodu nepijte studenou. Pokud z lednice vyndáte rychlou pomoc v podobě utopenců, počkejte, až se ohřejí na pokojovou teplotu. Někteří radí pít teplý čaj s medem, pomůže prý i ovocný kompot. 

Česnečka podle Martina Škody

Pokud se chystáte na party a víte, že budete pít alkohol, poproste někoho, aby vám tuto polévku připravil druhý den k jídlu. Je totiž dost možné, že vám se do toho moc chtít nebude. Česnečka dokáže probrat žaludek, je chutná a stačí na ni pár surovin. Samozřejmě, že si ji můžete udělat kdykoliv, ale tahle situace je asi jedna z nejčastějších.

Rady na příště:

  • 10 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • několik kapek octa balsamiko
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na krutony

  • několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
  • 4 plátky chleba bez kůrky
  • lžička másla
  • 2 stroužky česneku

Na servírování

  • nasekaná hladkolistá petrželka
  • asi 50 g parmazánu nebo čedaru
Česnečka podle Martina Škody, mladého kuchaře.

Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.

Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).

Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.

Kuřecí konsommé podle Romana Pauluse

Consommé se obvykle připravuje z vývaru, který není dostatečně silný a čirý," vysvětluje hned na začátek Roman Paulus. Dvojitý se mu říká proto, že se nadvakrát opravdu vaří: Nejprve klasicky, z kostí, zeleniny a koření, a pak znovu, s přídavkem mletého masa a bílků.

  • 500 g kuřecích kostí
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 200 g masa z kuřecích stehen
  • 5 bílků
  • divoké koření (tymián, bobk. list, nové koření, celý pepř)
  • stonky petržele
  • sůl
Když dvojitý, tak dvakrát. Jednou vaříme zeleninu a kosti, podruhé opět zeleninu, tentokrát ale smletým masem.

Kosti, poloviční množství zeleniny a koření zalijeme asi dvěma litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme mírným varem 2 až 3 hodiny, poté scedíme a necháme vychladnout. Studený vývar smícháme se směsí z nahrubo mletého masa, jemně pokrájené zeleniny, bílků a špetky soli a za stálého míchání znovu přivedeme k varu.

Táhneme opět 2 až 3 hodiny, následně přecedíme přes plátno. Stejně postupujeme v případě hovězího či jiného consommé (do první várky hovězího consommé můžeme navíc přidat dvě lžíce protlaku a 100 ml červeného vína). Podáváme například s palačinkou plněnou kuřecími játry nebo krupicovým nokem.

Fish and chips podle Romana Vaňka

Jedním ze symbolů britské kuchyně se dá nazvat i tento proslulý pokrm. Pravděpodobně neexistuje londýnská hospoda, kde by nebylo možné "Fish and chips" ochutnat.

Tipy

Těstíčko se dá uschovat v lednici několik dní, aniž by ztratilo na kvalitě.

Čas smažení brambor se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy „Russet“.

Čerstvý hrášek lze v tomto případě nahradit hráškem mraženým.

Podávejte s tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu na pokapání ryby.

Těstíčko:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g rýžové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kávová lžička soli
  • 200 ml světlého piva
  • 200 ml sodovky

V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko. Dej do lednice a nech odpočinout 2 až 3 hodiny.

Hranolky:

  • 250 g moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl

Brambory oloupej a podélně nakrájej na šestiny (silnější hranolky). Smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 °C. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 °C dozlatova dalších 10 minut. Přendej do mísy, osol a promíchej.

Roman Vaněk radí, jak připravit tradiční Fish and chips.

Hrášková kaše:

  • 200 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 kávové lžičky změklého másla

Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě. Slij vodu a polovinu rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí, pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj. Zbylý hrášek rozšťouchej, osol, opepři a přidej zbylé máslo. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti

Ryba:

  • 180 g fi letu z tresky jednoskvrnné
  • sůl
  • hladká mouka na obalení

Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepej a fi let obal v prochladlém připraveném těstíčku. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení otoč. Osmaženou rybu nech okapat na kuchyňském papíru a ihned podávej.

Autor:
Témata: máslo, sůl, mouka

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...