Do žaludku byste v kocovině měli dostat něco teplého, takže ani vodu nepijte studenou. Pokud z lednice vyndáte rychlou pomoc v podobě utopenců, počkejte, až se ohřejí na pokojovou teplotu. Někteří radí pít teplý čaj s medem, pomůže prý i ovocný kompot.
Česnečka podle Martina Škody
Pokud se chystáte na party a víte, že budete pít alkohol, poproste někoho, aby vám tuto polévku připravil druhý den k jídlu. Je totiž dost možné, že vám se do toho moc chtít nebude. Česnečka dokáže probrat žaludek, je chutná a stačí na ni pár surovin. Samozřejmě, že si ji můžete udělat kdykoliv, ale tahle situace je asi jedna z nejčastějších.
Rady na příště: |
- 10 stroužků česneku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- několik kapek octa balsamiko
- 1 l drůbežího vývaru
- mořská sůl a čerstvě umletý pepř
Na krutony
- několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
- 4 plátky chleba bez kůrky
- lžička másla
- 2 stroužky česneku
Na servírování
- nasekaná hladkolistá petrželka
- asi 50 g parmazánu nebo čedaru
Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.
Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).
Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.
Kuřecí konsommé podle Romana Pauluse
Consommé se obvykle připravuje z vývaru, který není dostatečně silný a čirý," vysvětluje hned na začátek Roman Paulus. Dvojitý se mu říká proto, že se nadvakrát opravdu vaří: Nejprve klasicky, z kostí, zeleniny a koření, a pak znovu, s přídavkem mletého masa a bílků.
- 500 g kuřecích kostí
- 300 g kořenové zeleniny
- 200 g masa z kuřecích stehen
- 5 bílků
- divoké koření (tymián, bobk. list, nové koření, celý pepř)
- stonky petržele
- sůl
Kosti, poloviční množství zeleniny a koření zalijeme asi dvěma litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme mírným varem 2 až 3 hodiny, poté scedíme a necháme vychladnout. Studený vývar smícháme se směsí z nahrubo mletého masa, jemně pokrájené zeleniny, bílků a špetky soli a za stálého míchání znovu přivedeme k varu.
Táhneme opět 2 až 3 hodiny, následně přecedíme přes plátno. Stejně postupujeme v případě hovězího či jiného consommé (do první várky hovězího consommé můžeme navíc přidat dvě lžíce protlaku a 100 ml červeného vína). Podáváme například s palačinkou plněnou kuřecími játry nebo krupicovým nokem.
Fish and chips podle Romana Vaňka
Jedním ze symbolů britské kuchyně se dá nazvat i tento proslulý pokrm. Pravděpodobně neexistuje londýnská hospoda, kde by nebylo možné "Fish and chips" ochutnat.
TipyTěstíčko se dá uschovat v lednici několik dní, aniž by ztratilo na kvalitě. Čas smažení brambor se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy „Russet“. Čerstvý hrášek lze v tomto případě nahradit hráškem mraženým. Podávejte s tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu na pokapání ryby. |
Těstíčko:
- 200 g hladké mouky
- 75 g rýžové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 kávová lžička soli
- 200 ml světlého piva
- 200 ml sodovky
V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko. Dej do lednice a nech odpočinout 2 až 3 hodiny.
Hranolky:
- 250 g moučných brambor
- rostlinný olej na smažení
- sůl
Brambory oloupej a podélně nakrájej na šestiny (silnější hranolky). Smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 °C. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 °C dozlatova dalších 10 minut. Přendej do mísy, osol a promíchej.
Hrášková kaše:
- 200 g čerstvého vyloupaného hrášku
- 1,5 l vody
- 2 lžíce cukru krupice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 kávové lžičky změklého másla
Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě. Slij vodu a polovinu rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí, pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj. Zbylý hrášek rozšťouchej, osol, opepři a přidej zbylé máslo. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti
Ryba:
- 180 g fi letu z tresky jednoskvrnné
- sůl
- hladká mouka na obalení
Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepej a fi let obal v prochladlém připraveném těstíčku. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení otoč. Osmaženou rybu nech okapat na kuchyňském papíru a ihned podávej.