16. srpna 2017 9:42 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Přemnožená melasa, kvašení a destilace. Oslavte den rumu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kubánský rum. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kubánský rum. | foto: Shutterstock

PRAHA Milovníky rumu čeká každoroční oblíbený svátek. Ve středu 16. srpna si připomenou oficiální Den rumu, který poukazuje na historii i současné trendy tohoto destilátu.

První zmínky o rumu se datují až do 17. století, kdy se na Barbadosu přemnožila melasa, jinak využívaná k výrobě cukru. Netrvalo dlouho a uskutečnily se první pokusy s kvašením a později i následným destilováním melasy. Když se výrobní postup rumu postupně zdokonaloval, získával si zástupy příznivců v mnoha dalších britských koloniích, ale také v Evropě a v řadách námořnictva a pirátů, kteří jsou pro rum dodnes příznační.

„Navzdory problémům v čele s americkou prohibicí a zakazováním výroby rumů ve Španělsku, se tento destilát postupně dostal na samotný vrchol. Dnes se nejčastěji vyrábí v karibských zemích a svou zlatou éru zažívá i na českém trhu, lidé čím dál častěji vyhledávají kvalitní značky,“ upřesňuje Petr Vopálenský, znalec rumů ze společnosti Premier Wines & Spirits.

„Den rumu se slaví především v USA, pravidelně se do něj však zapojují fanoušci rumů ve všech koutech země. Destilát z cukrové třtiny totiž patří k nejčastěji využívaným a nejpopulárnějším produktům v koktejlech po celém světě, svátek proto chceme připomenout i v České republice,“ říká Vopálenský.

Lidovky.cz
  • 0Diskuse




Najdete na Lidovky.cz