130 let
Nakládané okurky - ilustrační foto.

Nakládané okurky - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Slavnosti okurek ve Znojmě. Zmizelo dva tisíce degustačních porcí

Jídlo
  •   6:00
ZNOJMO - Návštěvníci Slavností okurek, které se v pátek a v sobotu konaly ve Znojmě, snědli všech 2000 degustačních porcí různých okurkových pokrmů, které pro ně špičkoví kuchaři v čele s Václavem Šmerdou starším nachystali. Návštěvnost se pohybovala kolem 3000 lidí v obou den.

Hlavní součástí pátečního programu byla gastroshow ve velkém stanu na Masarykově náměstí. "Byl o ni obrovský zájem, rozdělili jsme ji na čtyři vstupy v různých časech," poznamenal Koudela. Mezi speciality patřilo například okurkové tapas, okurkové tataráčky, okurková limonáda nebo okurkové mojito. Lidé mohli ochutnat jak sladké, tak slané pokrmy.

Okurky mají své místo i na farmářských trzích

Aby slavnosti zdůraznily klíčovou pochutinu, vyhlásili pořadatelé opět soutěž o nejlepší rychlokvašku, do níž se přihlásilo 16 účastníků. "Znojemské okurky už se sice nedělají ve velkém jako před lety, ale existuje zde řada lidí, kteří to dělají doma v malém množství. A na farmářských trzích, které letos slavnosti doprovází, jsou tři stěžejní výrobci, kteří dělají Znojemské okurky ve větším množství," řekl Koudela. Velkovýroba fungovala ve Znojmě do roku 2003.

V sobotu se pořadatelé zaměřili spíše na děti, a přichystali jim divadelní pohádková představení, a také na turisty, zatímco pátek byl spíše pro místní obyvatele. Letos poprvé také spojili síly se 14 restauracemi, které nabízely okurková menu a také místní jídla a nabízet je budou až do středy. "Chceme takto pomoci při slavnostech zdejším podnikatelům a už jsem slyšel, že zájem je velmi slušný. Pokud spolupráci vyhodnotíme kladně, chtěli bychom ve stejném duchu pokračovat i příští rok," řekl Koudela s končícím čtvrtým ročníkem.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK