Pondělí 25. října 2021, svátek má Beáta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Přichází doba zavařování. Jak na domácí marmelády?

Jídlo

  6:42
Marmelády chutnají skvěle na čerstvém pečivu, ale i palačinkách či lívancích. Na zahrádkách navíc právě teď dozrávají jahody, maliny, ale i ostružiny a třešně. Nevíte co s nimi? Udělejte si domácí marmeládu. Ovocnou chuť si tak budete moci vychutnávat nejen celé léto, ale i v zimě - pokud všechny zásoby nesníte.

Kompoty - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Malinová marmeláda

Maliny (ilustrační foto)

K přípravě nepříliš sladké, ale o to pikantnější marmelády budete potřebovat půl kila malin, 350 g cukru, 10 g pektinu a 50 g citronové nebo limetkové šťávy. Maliny nejdříve rozmixujte tyčovým mixérem - pokud vám nevadí zrníčka, nemusíte směs přelívat přes sítko. Do rozmixovaných malin přidejte pektin a cukr a vařte zhruba pět minut, přidejte trochu citronové či limetkové šťávy a zamíchejte. Zkontrolujte tuhost (nejlépe tak, že si ještě před vařením dáte do lednice talířek, na studeném povrchu poté vyzkoušíte jestli marmeláda tuhne). Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do sklenic a po uzavření sterilizujte.

Sterilizace sklenic

Po naplnění a uzavření sklenic se sterilizují tak, že je zhruba na deset minut ponoříte do vařící vodní lázně. Vyndáte, otočíte dnem vzhuru a necháte vychladnout.

Černý rybíz


Rybízová marmeláda

Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Jak na něj? Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete. Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky a veškeré případné nečistoty. připravte si i maliny. Ovoce rozmixujte, přidejte cukr a vařte pět minut, během vaření sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nakonec marmeládu přeceďte a počkejte dokud nezačne rosolovatět. Naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda
Jahodová zavařenina? To je klasika. Budeme potřebovat kilogram jahod, balení želírovacího cukru (na kilogram jahod stačí polovina balení) a celý citron. Jahody nejdřív očistěte, nakrájejte na menší kousky a vařte na mírném ohni. Poté můžete vzniklou jahodovou směs buď rozmixovat nebo v marmeládě zachovat kousky jahod. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme zhruba deset minut. Občas odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté nechte chvíli vychladnou a nalijte marmeládu do sklenic, které potom sterilizujte.

Jahodová zavařenina.
Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná
Koupání je legrace. Zvlášť, když voda šumí, bublá a je barevná

Večerní hygiena je důležitá. A co teprve u dětí, které přes den nemyslí na to, že se nemají umazat. Jak zařídit, aby se děti do vany těšily a vy...