Sobota 24. října 2020svátek má Nina 9 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Přichází doba zavařování. Jak na domácí marmelády?

Kompoty - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kompoty - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Marmelády chutnají skvěle na čerstvém pečivu, ale i palačinkách či lívancích. Na zahrádkách navíc právě teď dozrávají jahody, maliny, ale i ostružiny a třešně. Nevíte co s nimi? Udělejte si domácí marmeládu. Ovocnou chuť si tak budete moci vychutnávat nejen celé léto, ale i v zimě - pokud všechny zásoby nesníte.

Malinová marmeláda

Maliny (ilustrační foto)

K přípravě nepříliš sladké, ale o to pikantnější marmelády budete potřebovat půl kila malin, 350 g cukru, 10 g pektinu a 50 g citronové nebo limetkové šťávy. Maliny nejdříve rozmixujte tyčovým mixérem - pokud vám nevadí zrníčka, nemusíte směs přelívat přes sítko. Do rozmixovaných malin přidejte pektin a cukr a vařte zhruba pět minut, přidejte trochu citronové či limetkové šťávy a zamíchejte. Zkontrolujte tuhost (nejlépe tak, že si ještě před vařením dáte do lednice talířek, na studeném povrchu poté vyzkoušíte jestli marmeláda tuhne). Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do sklenic a po uzavření sterilizujte.

Sterilizace sklenic

Po naplnění a uzavření sklenic se sterilizují tak, že je zhruba na deset minut ponoříte do vařící vodní lázně. Vyndáte, otočíte dnem vzhuru a necháte vychladnout.

Černý rybíz


Rybízová marmeláda

Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Jak na něj? Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete. Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky a veškeré případné nečistoty. připravte si i maliny. Ovoce rozmixujte, přidejte cukr a vařte pět minut, během vaření sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nakonec marmeládu přeceďte a počkejte dokud nezačne rosolovatět. Naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru.

Jahodová marmeláda
Jahodová zavařenina? To je klasika. Budeme potřebovat kilogram jahod, balení želírovacího cukru (na kilogram jahod stačí polovina balení) a celý citron. Jahody nejdřív očistěte, nakrájejte na menší kousky a vařte na mírném ohni. Poté můžete vzniklou jahodovou směs buď rozmixovat nebo v marmeládě zachovat kousky jahod. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme zhruba deset minut. Občas odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté nechte chvíli vychladnou a nalijte marmeládu do sklenic, které potom sterilizujte.

Jahodová zavařenina.

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Většina pacientů s covid-19 má mírný průběh nemoci. Ale co to znamená?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Při pravidelné aktualizaci počtu lidí nakažených covidem-19 ze všech stran slyšíme, že většina pacientů má mírný průběh...

Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu
Hledáte zdravou svačinku? Sáhněte po kapsičce od Sunaru, která je komplet BIO včetně obalu

Když se řekne Sunar, co se vám jako první vybaví? Chutné sušené mléko? Není se čemu divit. Sunar a jeho kojenecká výživa tu je pro naše miminka už...