Malinová marmeláda
K přípravě nepříliš sladké, ale o to pikantnější marmelády budete potřebovat půl kila malin, 350 g cukru, 10 g pektinu a 50 g citronové nebo limetkové šťávy. Maliny nejdříve rozmixujte tyčovým mixérem - pokud vám nevadí zrníčka, nemusíte směs přelívat přes sítko. Do rozmixovaných malin přidejte pektin a cukr a vařte zhruba pět minut, přidejte trochu citronové či limetkové šťávy a zamíchejte. Zkontrolujte tuhost (nejlépe tak, že si ještě před vařením dáte do lednice talířek, na studeném povrchu poté vyzkoušíte jestli marmeláda tuhne). Pokud je konzistence správná, nalijte marmeládu do sklenic a po uzavření sterilizujte.
Sterilizace sklenicPo naplnění a uzavření sklenic se sterilizují tak, že je zhruba na deset minut ponoříte do vařící vodní lázně. Vyndáte, otočíte dnem vzhuru a necháte vychladnout. |
Rybízová marmeláda
Rybízovou marmeládu si můžete připravit z černého a červeného zvlášť, nebo si vytvořit rybízový mix. Jak na něj? Mírně kyselou marmeládu z rybízu si zamilujete. Budete potřebovat kilogram rybízu - půl na půl nejlépe, půl kila malin a kilogram cukru. Rybíz nejdříve propláchněte a nechte okapat, poté oberte stonky a veškeré případné nečistoty. připravte si i maliny. Ovoce rozmixujte, přidejte cukr a vařte pět minut, během vaření sbírejte pěnu, která se na povrchu vytvoří. Nakonec marmeládu přeceďte a počkejte dokud nezačne rosolovatět. Naplňte sklenice a obraťte je dnem vzhůru.
Jahodová marmeláda
Jahodová zavařenina? To je klasika. Budeme potřebovat kilogram jahod, balení želírovacího cukru (na kilogram jahod stačí polovina balení) a celý citron. Jahody nejdřív očistěte, nakrájejte na menší kousky a vařte na mírném ohni. Poté můžete vzniklou jahodovou směs buď rozmixovat nebo v marmeládě zachovat kousky jahod. Přidáme cukr a citronovou šťávu a vaříme zhruba deset minut. Občas odebíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Poté nechte chvíli vychladnou a nalijte marmeládu do sklenic, které potom sterilizujte.