Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Přidává se skoro do všeho. Proč nadměrná konzumace škrobu vadí a do kterých jídel nepatří?


Škrob | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Škrob je součástí mnoha základních potravin a zároveň se často do různých potravinářských výrobků přidává. Je levný a dodává potřebný objem či konzistenci. Není ho ale v současnosti až příliš mnoho? A jak jeho nadbytek škodí našemu zdraví?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

Ze škrobu se v posledních letech stala levná a všeobecně využívaná náhražka do potravin. Někde jen nenápadně přiznávaná v podrobnějším složení výrobku, na které si musí čtenář brát lupu, jinde naopak hrdě zdůrazňovaná – například jako náhražka vajec, která někomu připadají příliš cholesterolová nebo mu vadí jejich živočišný původ. Na internetu najdeme mnoho receptů, které se chlubí tím, že si vystačí s využitím škrobu.

Kde se bez škrobu neobejdeme a kam by správně patřit neměl? A jak je tomu s jeho škodlivostí či užitečností?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: