Čtvrtek 9. prosince 2021, svátek má Vratislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Přidává se skoro do všeho. Proč nadměrná konzumace škrobu vadí a do kterých jídel nepatří?


Škrob | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Škrob je součástí mnoha základních potravin a zároveň se často do různých potravinářských výrobků přidává. Je levný a dodává potřebný objem či konzistenci. Není ho ale v současnosti až příliš mnoho? A jak jeho nadbytek škodí našemu zdraví?

Ze škrobu se v posledních letech stala levná a všeobecně využívaná náhražka do potravin. Někde jen nenápadně přiznávaná v podrobnějším složení výrobku, na které si musí čtenář brát lupu, jinde naopak hrdě zdůrazňovaná – například jako náhražka vajec, která někomu připadají příliš cholesterolová nebo mu vadí jejich živočišný původ. Na internetu najdeme mnoho receptů, které se chlubí tím, že si vystačí s využitím škrobu.

Kde se bez škrobu neobejdeme a kam by správně patřit neměl? A jak je tomu s jeho škodlivostí či užitečností?

Autor:

TEST: Hodinky místo mobilu děti pohlídají i zabaví

Premium Co umějí chytré hodinky se SIM kartou pro děti? Nahradí mobil. Dá se na ně dovolat a většinou i sledovat jejich polohu...

Opatření bojkotuje stále více lidí, cítí se podvedeni, říká psycholog

Premium Doba covidová je už dlouhá. Zatímco při první vlně epidemie byli lidé v Česku většinou ukázkově disciplinovaní, nyní je...

Velké dilema třetí dávky: míchat, či nemíchat vakcíny?

Premium Posilující dávka očkování naráží na možnost volby. Řada Čechů řeší, kterou vakcínou si nechat svoji imunitu proti...

Mohlo by vás zajímat