Pátek 25. září 2020svátek má Zlata 16 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si doma očistnou koriandrovou polévku

Koriandrová polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Koriandrová polévka | foto: Tajemství dobrého vývaru

V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar nebo bujon včetně Léčivého elixíru ze zeleniny. Je vynikající, když se chcete pročistit, nebo když jste to nějakou dobu před tím přeháněli s jídlem a chcete se zase vrátit do správných kolejí. Výborně chutná a vaše střeva ji budou milovat.

Očistná koriandrová polévka

(jednoduchá polévka na cestu)

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje, přepuštěného másla (ghí) nebo másla
  • 1 polévková lžíce směsi provensálského koření; pokud ho nemáte po ruce, použijte: 2 čajové lžičky tymiánu, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky fenyklu
  • 2 šálky pórku nakrájeného na plátky
  • 3 šálky nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 šálky vývaru z kostí, masového nebo
  • zeleninového vývaru – čím bude vývar chutnější, tím méně koření v polévce budete potřebovat
  • 1 mrkev na plátky
  • 2 cukety na plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • černý pepř k dochucení

Do rendlíku dejte kokosový olej, koření a pórek a na mírném plamenu restujte 2 až 3 minuty. Přidejte koriandr a restujte na mírném plamenu další 2 minuty; odstavte z plotny a odložte stranou. V jiném rendlíku nechejte probublávat vývar z kostí s mrkví po dobu 5 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Přidejte plátky cukety a nechejte probublávat další minutu. Tuto směs přelijte do rendlíku s kokosovým olejem, kořením, pórkem a koriandrem. Pomocí ponorného mixéru (nebo kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S) rozmixujte zeleninu dohladka. Polévka je nyní připravena k podávání. Osolte a opepřete.

Návod na polévku do termosky: Pokud chcete tuto polévku pít z termosky, orestujte kokosový olej a koření v jednom rendlíku; vývar a nakrájenou zeleninu dejte do kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte ho do rendlíku s kokosovým olejem a kořením; přiveďte k varu a dobře promíchejte. Odstavte ze sporáku a nalijte polévku do termosky. Zelenina se uvaří ve vývaru v termosce a vy budete mít připravený svůj oběd. Osolte a opepřete.

Jak podávat
Jestliže děláte očistu organismu, snězte polévku, tak jak je. Chcete-li ji mít sytější, přidejte do ní podle chuti mleté maso, zbylé kusy masa nebo kuřete, vajíčka nebo uvařené obiloviny. Podávejte s mayiným finským kváskovým žitným chlebem nebo s bylinkovým chlebem.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....