Neděle 24. října 2021, svátek má Nina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Připravte si doma očistnou koriandrovou polévku

Jídlo

  6:58
V tomto receptu můžete použít jakýkoli vývar nebo bujon včetně Léčivého elixíru ze zeleniny. Je vynikající, když se chcete pročistit, nebo když jste to nějakou dobu před tím přeháněli s jídlem a chcete se zase vrátit do správných kolejí. Výborně chutná a vaše střeva ji budou milovat.

Koriandrová polévka foto: Tajemství dobrého vývaru

Očistná koriandrová polévka

(jednoduchá polévka na cestu)

  • 1 polévková lžíce kokosového oleje, přepuštěného másla (ghí) nebo másla
  • 1 polévková lžíce směsi provensálského koření; pokud ho nemáte po ruce, použijte: 2 čajové lžičky tymiánu, 1 lžičku majoránky, 1/2 lžičky rozmarýnu, 1/2 lžičky fenyklu
  • 2 šálky pórku nakrájeného na plátky
  • 3 šálky nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 šálky vývaru z kostí, masového nebo
  • zeleninového vývaru – čím bude vývar chutnější, tím méně koření v polévce budete potřebovat
  • 1 mrkev na plátky
  • 2 cukety na plátky
  • 1 lžička mořské soli
  • černý pepř k dochucení

Do rendlíku dejte kokosový olej, koření a pórek a na mírném plamenu restujte 2 až 3 minuty. Přidejte koriandr a restujte na mírném plamenu další 2 minuty; odstavte z plotny a odložte stranou. V jiném rendlíku nechejte probublávat vývar z kostí s mrkví po dobu 5 minut, nebo dokud mrkev nezměkne. Přidejte plátky cukety a nechejte probublávat další minutu. Tuto směs přelijte do rendlíku s kokosovým olejem, kořením, pórkem a koriandrem. Pomocí ponorného mixéru (nebo kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S) rozmixujte zeleninu dohladka. Polévka je nyní připravena k podávání. Osolte a opepřete.

Návod na polévku do termosky: Pokud chcete tuto polévku pít z termosky, orestujte kokosový olej a koření v jednom rendlíku; vývar a nakrájenou zeleninu dejte do kuchyňského robotu s čepelí ve tvaru S a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte ho do rendlíku s kokosovým olejem a kořením; přiveďte k varu a dobře promíchejte. Odstavte ze sporáku a nalijte polévku do termosky. Zelenina se uvaří ve vývaru v termosce a vy budete mít připravený svůj oběd. Osolte a opepřete.

Jak podávat
Jestliže děláte očistu organismu, snězte polévku, tak jak je. Chcete-li ji mít sytější, přidejte do ní podle chuti mleté maso, zbylé kusy masa nebo kuřete, vajíčka nebo uvařené obiloviny. Podávejte s mayiným finským kváskovým žitným chlebem nebo s bylinkovým chlebem.

Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.

Autor:
Témata: polévka, vývar, zelenina

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!