Pátek 29. května 2020svátek má Maxmilián, Maxim 7 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si doma vlastní čokoládu. Zkuste přidat kešu a brusinky

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu | foto: Lucie Grusová

Nejsem zrovna typický milovník čokolády, čokoláda mi nikdy příliš nechutnala. Když jsem ale pro přípravu vánočního cukroví a kurzy vaření sháněla kvalitní čokoládu bez sojového či slunečnicového lecitinu a ideálně i bez cukru, došlo mi, že v této oblasti to mají „čokoholici“ těžké. Naštěstí, jako u mnoha jiných věcí, čokoládu si můžete snadno připravit doma a ochutit ji tím, co máte rádi. Já v receptu použila kešu ořechy, kokos a brusinky, vy si ale můžete s ochucením pohrát a přidat třeba vanilku, jiné druhy ořechů či sušeného ovoce. Anebo k výrobě vlastní čokolády přistupte úplně jinak a ochuťte ji kousky chilli papriček a špetkou soli. Ať už svou čokoládu „vytuníte“ jakkoliv, stačí ji pak hezky zabalit a máte krásný dárek, přímo od srdce.

Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu

6 porcí

  • 50 g kakaové hmoty (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou)
  • 50 g kakaového másla (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou)
  • 10 g kokosového oleje
  • 10 g medu
  • 20 g kešu
  • 20 g sušených brusinek (bez přidaného cukru, např. od Alnatura z DM drogerie)
  • 10 g kokosových plátků 

Postup přípravy: Správně se má čokoláda či kakaová hmota rozpouštět ve vodní lázni, tedy v misce nad horkou vodou. Upřímně, v tomhle jsem tak trochu „lempl“ a čokoládu rozpouštím v pánvi na plotně. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Stačí si jen dobře ohlídat teplotu (bohatě stačí první až druhý stupeň z devíti), stále míchat a čokoláda se krásně rozpustí, aniž by se připálila. Obdobně poslouží i mikrovlnná trouba. Jestli v následujícím kroku použijete ten správný postup, nebo ten „lemplácký“, nechám na vás.

Takže - kakaovou hmotu a máslo si rozpusťte.

Pečlivě vmíchejte zvolené sladidlo (lze samozřejmě úplně vynechat) a kokosový olej. Ten se do čokolády přidává z důvodu jiného, nižšího bodu tání. Kakaová hmota a máslo taje někde okolo 33 °C, oproti kokosovému oleji, který se rozpouští při přibližně 24°C. Proto díky přidanému kokosovému oleji bude výsledná čokoláda lépe tát v ústech. Nesmí se ho ale dát moc, aby se čokoláda nerozpouštěla už v prstech.

Do vhodných formiček (nejlépe silikonových, ze kterých se čokoláda po ztuhnutí nejlépe vyloupne) vložte případně kousky kokosu, kešu ořechů či brusinek, lze ale třeba i trošku mořské soli nebo chilli koření. Zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice. Pak už můžete slastně mlsat.

Pokud doma nemáte žádné vhodné formičky (já používám silikonovou formu na muffinky), klidně to zvládnete i bez nich. Stačí, když necháte čokoládu v pánvi mírně vychladnout do krémové konzistence a pak ji vylijete na plech vyložený pečícím papírem. Posypte ji ořechy, kokosem a brusinkami a nechte v chladu ztuhnout. Hotovou čokoládu pak nalámejte na nepravidelné tvary.

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Zdravotník měří 21. dubna 2020 tlak pacientovi s nemocí covid-19, který je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Počet skútrů v Česku roste, porovnali jsme ty nejpopulárnější. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit
Máte svou sedačku plnou skvrn? Poradíme vám, jak s nimi zatočit

Malé odolné flíčky na sedačce obvykle nikdo neřeší, případně přes ně prostě přehodí deku. Jenže pokud máte doma dítě nebo domácího mazlíčka, nevyhnete se ani pořádným flekům. Jak se jich zbavit?