Falafel pita burger
Falafel
- 1 kg vařené cizrny
- 0,1kg petržele
- 3 stroužky česneku
- 4 ks vajec
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 1 lžíce římského kmínu
- citron
- sůl
- pepř
Předem namočenou cizrnu uvařte v osolené vodě do měkka. Zceďte, přidejte petržel, česnek, římský kmín, citrónovou šťávu, sůl, pepř a rozmixujte (ne úplně do hladka). Přidejte mouku, vejce a kypřící prášek. Vypracujte kompaktní hmotu a z ní placky cca 150 g. Upečte v předehřáté troubě na 180°C dest minut a vychlaďte.
Připravený falafel usmažte do zlatova a servírujte v čerstvé pitě s rajčaty, okurkami, salátem a tzatziky.
Tzatziky
- 0,3kg řeckého jogurtu
- 3 ks salátové okurky
- 20 g čerstvého kopru
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl, pepř
Okurku oškrábejte a měkkou dužinu odstraňte. Dále nastrouhejte, přidejte jogurt, kopr,jemně nastrouhaný česnek, olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
Kurkuma brambory
- 1,3 kg brambory grenaile
- 100 g másla
- 0,05 l olivového oleje
- 2 lžíce kurkumy
- 2 lžíce římského kmínu
- sůl
Umyté brambory podélně překrojte a vložte do mísy. V rendlíku rozehřejte máslo s olivovým olejem na 80°C. Přilejte do mísy s bramborami, pořádně promíchejte, přidejte sůl a pečte na plechu v předehřáté troubě na 165°C 30 minut. Do hotových teplých brambor přidejte kurkumu , římský kmín a promíchejte.