Baby kuřátko, nádivka, kopřivy a jarní cibulka
- 2 ks baby kuřátka
- 300 g žemle
- 100 g špeku
- 100 g petržele
- 200 g cibule
- jarní cibulka 2x svazek
- 150 g kopřiv
- 1 dl červeného vína
- 50 g cukru
- tymián
- nasekaná listová petržel
- 5 dl oleje
- 150 g másla
- 2 dl vývaru
- 30dl mléka
- sůl
- 6 ks vajec
Kuře pečlivě omyjte a osušte, oddělte stehna, drůbek a křídla. V kastrolu rozehřejte 1/3 másla s olejem a maso zprudka opečte ze všech stran. Pečte doměkka. Maso vyjměte a ve výpeku ponechte jen křídla a drůbky. Přidejte část drobně nakrájené cibule, tymián. Dobře orestujte, přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte víno a 1/3 vývaru. Přiveďte k varu. Přeceďte přes jemné sítko a zredukujte do konzistence omáčky, Podle potřeby dochuťte solí a nakonec do omáčky zašlehejte prochladlé máslo pro zjemnění.
Nádivka
Žemli nakrájejte na kostky, zalijte trochou mléka a vývaru. Přidejte sůl, pepř, orestovanou cibuli se špekem, jarní cibulku a spařené a nasekané kopřivy a žloutky Vše opatrně zpracujte. Nakonec přidejte sníh z bílků. Pečte na 180C do zlatova.