Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Připravte si jednoduché bylinkové máslo s medvědím česnekem

Jídlo

  6:38
Pesto už se vám dělat nechce a v mrazáku máte medvědího česneku dost? Zkuste ho uchovat jednoduchým způsobem - v másle.

Máslo z medvědího česneku foto: Shutterstock

Listy medvědího česneku jsou absolutním jarním elixírem. Účinně detoxikují a regenerují játra, obsahují vápník, železo a vitaminy C a beta-karoten a samozřejmě mají protizánětlivé účinky. Navíc je to první jarní bylinka, která se hojně vyskytuje ve volné přírodě. V Česku jej najdete nejen v lužních lesích od konce března do poloviny května.

Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, jednou z možností jak jej uchovat co nejdéle je zmrazení. Nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. V ledničce vydrží týden i déle, jen malinko povadne. Na chuti se ale nezmění nic.

Medvědí česnek

Z medvědího česneku můžete připravit všechno. Můžete jím nahradit česnek či pažitku, připravit z něj pesto i salát, posypat chleba s máslem i vařené brambory nebo si připravit přímo máslo s medvědím česnekem. Příprava vám zabere jen chviličku.

Potřebovat budete jen velký svazek medvědího česneku, sůl, pepř, máslo a jarní cibulku. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, mezitím si nasekejte medvědí česnek a jarní cibulku na co nejmenší kousky. Poté co máslo dostatečně změkne, vmíchejte do něj jarní cibulku s medvědím česnekem a podle chuti osolte a opepřete. Máslo promíchejte a přendejte do máselničky (můžete také změklé máslo v mixéru se všemi ingrediencemi rozmixovat) V lednici ho pak nechte pořádně ztuhnout.

Máslo s medvědím česnekem oceníte ve studené i teplé kuchyni. Všude tam, kde používáte máslo normální.

Autor: