30. března 2017 6:01 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si lososa s glazé z červeného vína podle šéfkuchaře

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená... | foto: HERGETOVA CIHELNA

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na lososa s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkovým pyré, marinovanou červenou cibulí a slaninovou strouhankou.

Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená cibule a slaninová strouhanka


Losos

  • 4 ks filetu z lososa bez kůže

Filátka bez kůže naložíme v mixu cukru a soli v poměru 50:50 na 30min, opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Opečeme zprudka na rozpálené pánvi a dopečeme v troubě na požadovaný stupeň propečení.

Glazé

  • 50 ml redukce z červeného vína
  • 50 ml redukce z kuřecího vývaru
  • 30 g másla
  • 1 šalotka
  • 1 česnek
  • snítka tymiánu
  • 20 g cukru
  • sůl
  • citron

Kuřecí vývar zredukujeme na sirupovou konzistenci a přecedíme přes jemné sítko. Cukr zkaramelizujeme a zalijeme 700ml červeného vína, přidáme pokrájenou šalotku, česnek, tymián, necháme 20min provařit, přecedíme a necháme zredukovat do sirupové konzistence blížící se konzistenci medu. Smícháme obě redukce, přidáme čerstvé máslo a finálně dochutíme cukrem, solí a citronem.

Slaninová strouhanka

  • 200 g slaniny
  • 50g Panko strouhanky
  • strouhaná citronová kůra

Slaninu vypražíme v oleji do křupava, přecedíme a necháme vystydnout. Panko nasucho opékáme pomalu dozlatova, před koncem přidáme na dochucení trochu vypečeného tuku ze slaniny. Vychladlou slaninu rozmixujeme na prach a smícháme s opečenou strouhankou a nastrouhanou usušenou citronovou kůrou.

Bramborovo-pažitkové pyré

  • brambory
  • mléko
  • máslo
  • pažitka

Pažitku překrájíme nadrobno a rozmixujeme s mlékem. Vzniklé zelené mléko přecedíme a použijeme místo klasického mléka při přípravě bramborové kaše. Před servisem kaši zjemníme lžící másla a dochutíme solí.

Křupavý ječmen

Ječmen namočíme na 24h do vody. Uvaříme do měkka, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Usušíme v sušičce nebo troubě na 50C cca 24h. Vysmažíme dokřupava v oleji a posolíme.

Marinovaná cibulka

  • 250g červené cibule na proužky
  • 50 g cukru
  • 100 ml. červeného vína
  • 20 g balsamica
  • 10 ml červeného vinného octa
  • 5 g soli

Z cukru uděláme karamel a zalijeme vínem. Přidáme zbytek ingrediencí a cibulku dusíme do poloměka. Přecedíme a tekutinu svaříme na sirup. Přidáme cibulku a vychladíme.

Špenátový salát

  • baby špenát
  • řepkový olej
  • sůl
  • citron

Přímo před servisem dochutíme baby špenát panenským řepkovým olejem, citronem a solí a podáváme.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz