Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Připravte si rychlý oběd. Příprava krůtího saagu zabere čtvrt hodiny

Kuřecí saag foto: Jak jíme zdravě na jaře

Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa. Jak na něj?
  5:00

Krůtí saag

  • 600 g krůtích prsou
  • 2 stroužky česneku 
  • 30 g čerstvého zázvoru 
  • 80 g bílé cibule 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g loupané celé červené čočky v suchém stavu 
  • 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky 
  • 200 ml vody 
  • 200 g baby špenátu 
  • 200 g zakysané smetany (12 % tuku)
  • 6 velkých plátků kvasového chleba (6× 100 g) 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti zhruba dva centimetry a vložte do větší mísy. Poté si oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte. Nyní si připravte větší hrnec a rozehřejte v něm dvě lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte dvgě až tři minuty na vysokém plameni.

Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte osm až deset minut do změknutí čočky. Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag rozdělte z hrnce do šesti talířů. Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.

Autor:
Témata: Recepty