Kefírový dip z medvědího česneku
Oheň:
- špetka kurkumy
Země:
- 1 lžíce přepuštěného másla
Kov:
- barevný pepř z mlýnku
Voda:
- nerafinovaná sůl
Dřevo:
- malá hrstka medvědího česneku (pozor, je velmi silný)
- 200 ml kefíru
- 3 lžíce bio tvarohu
Postup: Medvědí česnek omyjeme. Všechny ingredience dáme do mixéru. Rozmixujeme na hladký krém.
Můj tip
K dipu konzumujeme kváskový celozrnný bio žitný chléb nebo zeleninové tyčinky z mrkve. Jestliže nemáme k dispozici medvědí česnek, můžeme dip připravit z listového špenátu, ovšem je potřeba přidat česnek pro dosažení ostrého česnekového aroma, které medvědí česnek má.
Medvědí česnekMedvědí česnek najdeme na stinných a vlhkých místech v lese. Má krásné, široké, ploché, svěže zelené listy s vysokým obsahem éterických olejů a je pro něj typická pronikavá vůně po česneku. Z divokého česneku se zpracovávají právě listy. Jedno důležité upozornění, jestli vyrazíte do lesa pro tyto voňavé a velmi chutné listy, pozor na možnou záměnu s listy konvalinek, které mají tvar podobný, ale bez česnekového aroma a navíc listy obsahují alkaloid colchicin, který je při konzumaci smrtelný. Listy medvědího česneku jsou absolutním jarním elixírem. Účinně detoxikují a regenerují játra, jsou vápníkovou bombou, dále obsahují železo a kyselinu listovou (B9). Z vitamínů jsou zastoupeny silné antioxidanty vitamín C a betakaroten, vitamíny skupiny B a obsahuje také druhotné fytochemické látky se silným protinádorovým účinkem. Medvědí česnek je účinným lékem proti jarní únavě, proto neváhejte a hurá do lesa, než vám ho snědí medvědi… Příroda totiž přesně ví, co na jaře nejvíce potřebují jak zvířata, tak i lidé. Jen bychom se měli naučit přírodu více vnímat a využívat její dary, které nám cíleně a smysluplně nabízí přesně v ten správný čas. |