21. března 2019 4:55 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Přivítejte jaro. Připravte si zeleninový salát s marinovaným tempehem

Zeleninový salát s marinovaným tempehem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zeleninový salát s marinovaným tempehem | foto: Dej tělu šanci

Tento salát doplněný marinovaným tempehem je jeden mých z nejoblíbenějších. Je delikatesní a doma marinovaný tempeh překvapí svou jemnou chutí. Přestože neobsahuje živočišnou bílkovinu, tento salát výborně sytí a je skvělým hlavním chodem po teplé předkrmové polévce. Marinovaný tempeh je skvostem pro labužníky. Je to velmi vydatná rostlinná bílkovina, která je sice vyrobena ze sóji, avšak důkladnou fermentací zbavena všech antinutrientů. Za sebe mohu říci, že je pohlazením pro žaludek i střeva.

Zeleninový salát s marinovaným tempehem

Veganský salát, vhodný především pro pomalé spalovače (sacharidové typy) a smíšené metabolické typy. Mohou ho vyzkoušet i rychlí spalovači, zda je dostatečně zasytí.

Oheň: 

  • 2 hrsti rukoly
  • 1 lžička mleté červené nepálivé papriky

Země:

  • 2 hrsti polníčku (nebo baby špenátu)
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 200 g bio přírodního tempehu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžíce medu nebo panely

Kov

  • svazek ředkviček
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • barevný pepř z mlýnku

Voda:

  • nerafinovaná sůl

Dřevo: 

  • hrstka třešňových rajčátek
  • šťáva z citrónu

Postup: Zeleninu dobře omyjeme a rukolu s polníčkem propláchneme. Papriky nakrájíme na proužky, rajčátka rozkrájíme na půlky, ředkvičky na plátky. Do mísy vsypeme rukolu a polníček a přidáme nakrájenou zeleninu. Vše promícháme.

Příprava dresinku: Do dvou misek připravíme stejnou marinádu. Nejprve nalijeme olivový olej, poté přidáme dijonskou hořčici, citrón a med. Dochutíme solí a pepřem. Marinádu promícháme a jemně rozšleháme vidličkou. Pro tempeh použijeme o něco méně oleje, aby byla marináda hustější.

Příprava tempehu:
Tempeh nakrájíme na ½ cm široké nudličky a posypeme červenou paprikou. Přidáme do připravené marinády a necháme půl hodiny marinovat. Poté jej orestujeme na pánvi na olivovém oleji do křupava. Mezitím promícháme salát s dresinkem a poté servírujeme s křupavým teplým tempehem.

Ivana Stenzlová, Dej tělu šanci