26. února 2016 8:07 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Proč pít japonský Matcha čaj? Spaluje tuky a zlepšuje paměť

Matcha tea (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Matcha tea (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Obsahuje silné antioxidanty, které zpomaluje nárůst tělesné hmotnosti, chlorofyl, minerály, ale i ojedinělou aminokyselinu L-Theanine. Ta pomáhá navodit v mozku stav hluboké relaxace bez stavu ospalosti. Zlepšuje paměť i náladu a dokáže postupně nabudit organismus. Matcha je japonský zelený čaj, který roste pouze na zastíněných polích.

„Matcha čaj má oproti běžnému zelenému čaji v čajových sáčkách výrazně větší obsah antioxidantů, minerálů (vápník, draslík, zinek, železo), vitamínů (beta karoten, vitamin E a C) a vlákniny . Obsahuje ještě další dvě důležité látky - l-theanin a theofyllin. L-theanin je aminokyselina, která pomáhá navodit v mozku stav hluboké relaxace bez stavu ospalosti. Theofylin je stimulant působící na nervové centrum?“ říká Tomáš Arndt z Prozdravi.cz.

„Sám o sobě má Matcha tea další účinky, jako uvolnění hladkého svalstva v průduškách, rovněž zrychluje srdeční stahy a tep, zvyšuje krevní tlak a renální krevní průtok. Je ovšem potřeba zdůraznit, že se v čaji nachází ve stopovém množství a k účinkům, jaké jsem zmínil, je třeba vyšší množství než při běžném pití čaje,“ doplňuje Arndt.

Matcha tea (ilustrační foto)

Matcha je zelený čaj, který je rozemletý na velmi jemný prášek. Výroba tohoto čaje je velmi náročná a znají ji pouze elitní japonští farmáři.

„Matcha roste pouze na zastíněných polích. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90 procent slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matcha poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti,“ uvádí se na stránkách matchatea.cz.

Rychlejší spalování

V tradiční čínské a indické medicíně je používán zelený čaj jako hlavní povzbuzující nápoj se pozitivními dopady na organismus.

„Existují určité důkazy, že dlouhodobá spotřeba zeleného čaje s obsaženými katechiny je prospěšná pro spalování tuků a může pracovat s jinými chemickými látkami s cílem zvýšit oxidaci tuků a termogenezi,“ říká výživový poradce Martin Škába.

„U zeleného čaje respektive rostliny, ze které se pak suší lístky, je známo, že dovede silně absorbovat látky z půdy. Problémy jsou u znečistěných oblastí. U matcha zeleného čaje je potřeba si dávat velký pozor. Nejlépe je kupovat odrůdy od dodavatelů, u kterých víte, jaké jsou oblasti zdrojů,“ doporučuje Škába.

apeAlena Pecháčková

Najdete na Lidovky.cz