Základní recept na quiche (čti kyš) zkrátka může mít spoustu obměn a stejně početná je i skupina jemu příbuzných slaných koláčů – od alsaského cibulového koláče přes balkánský burek z listového nebo filo těsta až po kynutou italskou pizzu. Česká kuchyně na ně tak bohatá není, ale trochu se jim blíží nejrůznější slané záviny, případně na plechu připravované moravské zelňáky.
Právě quiche je ale jakýmsi prototypem slaného koláče. Původní recepty na něj, alespoň pokud je známo, počítaly pouze se slaninou, smetanou a vejci, sýr se připojil až později. Ještě větší změny ale prodělalo těsto, které tvoří základ koláče: nejdřív bylo chlebové, až postupem času se začalo používat tenké křehké anebo listové.
Seriál Pečení pro každého na každý denUŽ VYŠLO: 2. Jak na štrúdl a další záviny 8. Jak na linecké křehké těsto 11. Jak na kynuté koláče a buchty 13. Jak na slané koláče (quiche, pizza...) ZÍTRA SI PŘEČTETE: Listové těsto (kremrole...) DALŠÍ CHYSTANÉ DÍLY:
|