Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Udělejte si quiche, slané koláče či kynutou pizzu. Tipy a triky na to nejlepší těsto

Premium Seriál
Teplé i studené, s masem i bez a pokaždé moc dobré. Takové jsou slané koláče z křehkého těsta s bohatou náplní. Tím nejznámějším z nich je quiche lorraine, v němž se tradičně potkává slanina, sýr, vejce a smetana, ale moc dobrý je taky s pórkem anebo jinou zeleninou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Základní recept na quiche (čti kyš) zkrátka může mít spoustu obměn a stejně početná je i skupina jemu příbuzných slaných koláčů – od alsaského cibulového koláče přes balkánský burek z listového nebo filo těsta až po kynutou italskou pizzu. Česká kuchyně na ně tak bohatá není, ale trochu se jim blíží nejrůznější slané záviny, případně na plechu připravované moravské zelňáky.

Právě quiche je ale jakýmsi prototypem slaného koláče. Původní recepty na něj, alespoň pokud je známo, počítaly pouze se slaninou, smetanou a vejci, sýr se připojil až později. Ještě větší změny ale prodělalo těsto, které tvoří základ koláče: nejdřív bylo chlebové, až postupem času se začalo používat tenké křehké anebo listové.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč