Diskuze
TRČKA: Pryč s máslem jako šutr, chceme ho vláčné a roztíratelné
Děkujeme za pochopení.
Š. Apolen
Jestli ono to nebude tím, že máslo dnes není ze smetany, ale odstřeďuje se i s kaseinem.
V. Kotas
Při momentální ceně másla - 250g/48Kč = 1kg/196Kč, je to už vlastně delikatesa, kdy je už nutné hledět na kvalitu.
J. Škodák
Pan Kačírek to správně napsal. Je to o obsahu vody, lépe řečeno jakési syrovátky, kterou dostaneme z másla, když ho rozpustíme. Sám si tzv.přepouštím máslo, abych ho mohl používat na smažení. To pak zjistíme, jak velký obsah té vody máme. Doporučuji koupit Teebutter v Rakousku, stojí 1.70€ a stačí ho vytáhnou krátce z lednice a už se krásně maže. Naše másla potřebují delší čas, protože obsahují více vody, kterak jsem zjistil při tom přepouštění.
Pokud maslo neni v mrazaku, at je vody v nem kolik chce, voda preci netuhne, bud je tekuta ci je z ni led, ale az v teplote pod nulou, ne. Zato tuky i oleje se snizujici se teplotou tuhnou, to je znamo uz davno. Maslo se da roztitar, je-li pri vyrobe pridavan nejaky olej.
Dnes jsem v krámě zahlédl české máslo s přívlastkem "roztíratelné". 200 gr za 31,90 Kč.
V něčem bude zakopaný pes, protože OLMA máslo hned vedle byla 250 gr za 49,90 Kč.
Už za hluboké komunistické totality dostal výzkumný ústav při n.p. Lakrum Brno státní cenu za zvládnutí technologie zvýšení obsahu vody v másle (jistě starší vzpomenou, jak při krájení másla - mazat se nedalo - z něj stříkala voda). Tehdy stála čtvrtka másla 9 Kčs, takže příslušný obsah vody byl za 36 Kčs/l. Přitom ty technologické náklady byly vyšší, než cena toho másla. Ale skutečně kvalitní máslo se vyváželo; o to víc se ho tím pádem mohlo vyvézt na Západ.
Dnes stojí čtrtka másla i 46 Kč (a to se musí kupující důkladně podívat, jestli nekupuje pouze 200 g balení), takže tu vodu v másle platíme v ceně 184 Kč/l. To je voda cenově na úrovni už velmi dobrého vína.
Už za tu cenu si na tom "skvělém" másle musíte pochutnat....
Š. Apolen
Kdyby obchody prodávaly vodu jenom v másle. To by bylo ještě skvělé ! Všechny potraviny jsou "hygienicky" zabalené do folie, aby se z nich voda, kterou tam nacpaly nevypařila. A není to jenom voda, ale spousta dalšího svinstva.
O másle nebyla řeč. Chtěli jste banány, tak máte výběr od zelených až po hnědé, v jakémkoliv množství.
J. Dřevojan
Kolikrát jsem už zažil v hotelech, takové to pidi-máslíčko akorát tak na dva rohlíky, kdyby naservírovali těžítko na papíry, tak bude asi tak stejnou užitečnost a funkci.
Š. Apolen
Dřevojane, Vy potřebujete v hotelu víc másla ? Jestli ano, tak o něj stačí požádat personál. Určitě Vám rádi vyhoví.
Opravdu kvalitní máslo (a sedláci ho prodávají mnohem levněji než supermarkety) má tak nízký podíl vody, že neztuhne. Pokud tohle netušíte, tak vám jsou ty návštěvy všech degustací a ambientních zařízení na bačkoru. Hlavně, když je prostor na webu ...
No pořád lepší, než ten blbeček z Novy.
Mam dojem, ze hloupnete. Dokud voda nezmrzne, jeji hustota se nemeni. Zato ale tuky i oleje tuhnou, voda ne! Ta bud zmrzne ci je tekuta. Pokud maslo neni v mrazaku, na podilu vody moc nezalezi, nemente prirodno zakony.