Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

TRČKA: Pryč s máslem jako šutr, chceme ho vláčné a roztíratelné

Nevím jak vy, ale já mám moc rád čerstvé pečivo s dobrým máslem. A i přesto, že je dnes vcelku běžné nahrazovat máslo tu olivovým olejem, jinde zas škvarkovou pomazánkou nebo sádlem, já zůstávám věrným příznivcem klasiky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠA

Š. Apolen

4. 7. 2017 23:59

Jestli ono to nebude tím, že máslo dnes není ze smetany, ale odstřeďuje se i s kaseinem.

0 0
možnosti
PP

4. 7. 2017 22:55

Je potěšující jaké mají lidé v dnešní době starosti...

0 0
možnosti
VHK

V. Kotas

4. 7. 2017 21:07

Při momentální ceně másla - 250g/48Kč = 1kg/196Kč, je to už vlastně delikatesa, kdy je už nutné hledět na kvalitu.

0 0
možnosti

J. Škodák

4. 7. 2017 19:26

Pan Kačírek to správně napsal. Je to o obsahu vody, lépe řečeno jakési syrovátky, kterou dostaneme z másla, když ho rozpustíme. Sám si tzv.přepouštím máslo, abych ho mohl používat na smažení. To pak zjistíme, jak velký obsah té vody máme. Doporučuji koupit Teebutter v Rakousku, stojí 1.70€ a stačí ho vytáhnou krátce z lednice a už se krásně maže. Naše másla potřebují delší čas, protože obsahují více vody, kterak jsem zjistil při tom přepouštění.

0 0
možnosti
PS

5. 7. 2017 1:14

Pokud maslo neni v mrazaku, at je vody v nem kolik chce, voda preci netuhne, bud je tekuta ci je z ni led, ale az v teplote pod nulou, ne. Zato tuky i oleje se snizujici se teplotou tuhnou, to je znamo uz davno. Maslo se da roztitar, je-li pri vyrobe pridavan nejaky olej.

0 0
možnosti
FD

4. 7. 2017 17:59

Dnes jsem v krámě zahlédl české máslo s přívlastkem "roztíratelné". 200 gr za 31,90 Kč.

V něčem bude zakopaný pes, protože OLMA máslo hned vedle byla 250 gr za 49,90 Kč.

0 0
možnosti
BSI

4. 7. 2017 15:29

Už za hluboké komunistické totality dostal výzkumný ústav při n.p. Lakrum Brno státní cenu za zvládnutí technologie zvýšení obsahu vody v másle (jistě starší vzpomenou, jak při krájení másla - mazat se nedalo - z něj stříkala voda). Tehdy stála čtvrtka másla 9 Kčs, takže příslušný obsah vody byl za 36 Kčs/l. Přitom ty technologické náklady byly vyšší, než cena toho másla. Ale skutečně kvalitní máslo se vyváželo; o to víc se ho tím pádem mohlo vyvézt na Západ.

Dnes stojí čtrtka másla i 46 Kč (a to se musí kupující důkladně podívat, jestli nekupuje pouze 200 g balení), takže tu vodu v másle platíme v ceně 184 Kč/l. To je voda cenově na úrovni už velmi dobrého vína.

Už za tu cenu si na tom "skvělém" másle musíte pochutnat....

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

5. 7. 2017 0:04

Kdyby obchody prodávaly vodu jenom v másle. To by bylo ještě skvělé ! Všechny potraviny jsou "hygienicky" zabalené do folie, aby se z nich voda, kterou tam nacpaly nevypařila. A není to jenom voda, ale spousta dalšího svinstva.

0 0
možnosti
JV

4. 7. 2017 9:11

O másle nebyla řeč. Chtěli jste banány, tak máte výběr od zelených až po hnědé, v jakémkoliv množství.

0 0
možnosti
JD

J. Dřevojan

4. 7. 2017 9:00

Kolikrát jsem už zažil v hotelech, takové to pidi-máslíčko akorát tak na dva rohlíky, kdyby naservírovali těžítko na papíry, tak bude asi tak stejnou užitečnost a funkci.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

5. 7. 2017 0:07

Dřevojane, Vy potřebujete v hotelu víc másla ? Jestli ano, tak o něj stačí požádat personál. Určitě Vám rádi vyhoví.

0 0
možnosti
RK

4. 7. 2017 7:28

Opravdu kvalitní máslo (a sedláci ho prodávají mnohem levněji než supermarkety) má tak nízký podíl vody, že neztuhne. Pokud tohle netušíte, tak vám jsou ty návštěvy všech degustací a ambientních zařízení na bačkoru. Hlavně, když je prostor na webu ...

No pořád lepší, než ten blbeček z Novy.

0 0
možnosti
PS

5. 7. 2017 1:17

Mam dojem, ze hloupnete. Dokud voda nezmrzne, jeji hustota se nemeni. Zato ale tuky i oleje tuhnou, voda ne! Ta bud zmrzne ci je tekuta. Pokud maslo neni v mrazaku, na podilu vody moc nezalezi, nemente prirodno zakony.

0 0
možnosti