Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

TRČKA: Pryč s máslem jako šutr, chceme ho vláčné a roztíratelné

Jídlo

  6:40
Nevím jak vy, ale já mám moc rád čerstvé pečivo s dobrým máslem. A i přesto, že je dnes vcelku běžné nahrazovat máslo tu olivovým olejem, jinde zas škvarkovou pomazánkou nebo sádlem, já zůstávám věrným příznivcem klasiky.

Máslo (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Často, zejména při snídaních dostávám krátce po objednávce na stůl tuhle nerozlučnou dvojku. Máznout si vonící, ještě vlahý krajíček chleba nebo bagety máslem je pro mě vždy opravdový svátek. A co teprve, když od stolu máte možnost pozorovat jak se máslo právě tluče v máselnici.

Ne vždy je mi ovšem dopřáno si tuhle laskominu vychutnat jak se patří. Často, a to i přes veškerou snahu, máslovou ruletu na plné čáře prohrávám.

Jako šutr

Máslo je ztuhlé jako šutr, a když už se podaří kousek hrudky odloupnout, namazat ho na pečivo je téměř nemožné. Jak komický musí být asi pohled na mou snahu rovnoměrně, v tenké vrstvě máslo rozetřít. Při návštěvách restaurací se snažím najít alespoň nějakou pravidelnost a logiku, leč neúspěšně. Marně dumám, jak je možné, že je někdy máslo tuhé krátce po otevření, na stejném místě jiný den po ránu krásně vláčné. Ve všech restauracích a kavárnách, které máslo servírují jsem měl zkrátka obojí - štěstí i smůlu...

A tak jediné, co mě v tuhle chvilku napadá je, že to zkrátka není o štěstí nebo o smůle, ale o absenci pravidel jak správně máslo uchovávat a v jaké konzistenci ho následně servírovat hostům.

Přes časté nezdary téhle máslové hry však věřím, že se nakonec restauracím, kavárnám a bistrům podaří najít způsob a systém, jak zajistit vláčné, příjemně roztíratelné a voňavé máslo pro všechny hosty bez výjimky. Jsem si jist, že je za to budete milovat... A tak až budete zase honit tuhé máslo po stole, vzpomeňte si na mě.

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohême Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Autor:
Témata: máslo, restaurace

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...